Der Spiegel: Evropianë, pini ujë më shumë nga çezma

Sociale

“Ky ishte referendumi i parë i suksesshëm në nivel të BE-së. Sipas Komisionit Evropian, 1.6 milionë evropianë mbështetën iniciativën Right2Water dhe vetë iniciativa tërhoqi gati 1.9 milion nënshkrime. Komisioni tani po i përgjigjet me prezantimin e një strategjie të re të ujit “, tha Der Spiegel, duke vënë në dukje se objektivi kryesor është të bëjë ujin e rubinetit në BE edhe më të sigurt dhe kështu të inkurajojë më shumë konsumatorë të heqin dorë nga uji i ambalazhuar.

Cilësia e ujit të ujit është tashmë e lartë në shumicën e vendeve të BE-se.

Megjithatë, besimi i qytetarëve është i vogël: sipas Komisionit, vetëm 20% e evropianëve gjejnë ujin e rubinetit në dispozicion jashtë vendit të tyre.

Por nëse më shumë njerëz pinë ujë të pijshëm në vend të ujit në shishe, sipas llogaritjeve të Komisionit, familjet e BE mund të kursejnë më shumë se 600 milionë euro në vit. Mjedisi gjithashtu do të përfitojë, tha nënkryetari i Komisionit Frans Timmermans. Është vlerësuar se përdorimi i ujit në shishe mund të reduktohet me 17% nëse rritet cilësia e ujit të rubinetit. Kjo është arsyeja pse strategjia e ujit gjithashtu luan një rol në strategjinë e BE-së të paraqitur kohët e fundit të BE-së.

Komisioni vlerëson koston shtesë të propozimeve për përmirësim në 1.6 deri 2.2 miliardë euro në vit. Uji i pijshëm në Evropë kushton rreth 46 miliardë euro në vit. Sipas Komisionit, 23 milionë qytetarë të BE nuk janë të lidhur në sistemet publike të furnizimit me ujë dhe një milion njerëz kryesisht të varfër nuk kanë qasje në ujë të mirë dhe të sigurt.

Komisioni tani dëshiron t’u bëjë thirrje vendeve të BE-së të krijojnë çezma në ndërtesat publike dhe shtetërore. Në të njëjtën kohë, ajo dëshiron të “inkurajojë” restorantet dhe kompanitë e shërbimit që të ofrojnë ujë nga rubineta falas për konsumatorët, tha Timmermans. “Por ne nuk duam t’i detyrojmë ata ta bëjnë atë me ligj,” shtoi ai.