Doktori i fëmijëve të varfërve që ka operuar falas 14.000 fëmijë…

502

Kjo është motoja e kirurgut të njohur kardiak, Z. Avxentios Kalangos. Një tip që ai trashëgoi nga babai i tij dhe duke u përpjekur ta bënte atë çdo minutë të jetës së tij.

53-vjeçari Konstantinopolitiani, drejtor i Klinikës së Kirurgjisë Kardiake të Universitetit të Gjenevës, nuk është i njohur vetëm për përsosmërinë e tij shkencore, por edhe për kontributin e tij të vlefshëm për njeriun e tij, ku jeton dhe çfarëdo gjendje financiare që ai është…

Nuk janë pak që e quajnë atë “engjëll mbrojtës” të fëmijëve të varfër , dhe jo padrejtësisht. Gjatë 14 viteve të fundit, më shumë se 13,000 fëmijë të varfër janë operuar përmes një programi të bamirësisë “Coeurs pour tous” që ai ka themeluar. Ai udhëton nga njëra anë e Tokës në tjetrën, duke i dhënë jetën fëmijëve me probleme zemre të rënda. Vetëm një mesazh, një telefonatë duhet, për të ndërmarrë veprime, transmenton e përditëshmja “To Vima”

Dhe ku nuk ka shkuar. Maroku, Algjeria, Mauritius, Senegal, Libani, Siria, Azerbajxhani, Gjeorgjia, India, Vietnami, Serbia, Eritrea, Moldavia, Ukraina, Rumania, Qipro dhe Greqia kohët e fundit. Në Greqi, emri i tij u bë i njohur gjerësisht pas bashkëpunimit të Spitalit të Fëmijëve “Nëna”. Z. Kalangos shkon në Athinë një herë në muaj dhe bën një mesatare prej katër deri në pesë operacione. Që nga shtatori, kur filloi të punojë me Spitalin, ai ka operuar nëntë fëmijë të lirë me një problem të rëndë kardiak.

Kalagos operon gjithsej rreth 1,000 raste në vit, fëmijë dhe të rritur. Prej tyre, rreth 300 janë vetëm në Gjenevë dhe rreth sa më shumë në vende të tjera. Kostot mbulohen nga Fondacioni Coeurs pour tous, i cili themeloi në vitin 1998. “Kjo përfshin familjet mbretërore dhe madje edhe bankat zvicerane”, thotë ai, pa dashur të zbulojë detajet e pjesëmarrësve.

.

 

 

]