Raporti i OKB-së: Tragjedia ne Mesdhe, gjashtë vdekje në ditë në 2018.

345

Refugjatët dhe emigrantët humbën jetën në një ritëm shumë alarmues në 2018 në përpjekjet e tyre për të arritur në Evropë përmes Mesdheut, pasi kufizimet në operacionet e kërkim-shpëtimit e kanë vendosur atë si kalimin më vdekjeprurës në botë. Sipas raportit të fundit ‘Udhëtimet e dëshpëruara’, botuar sot nga Komisioneri i Lartë i OKB për Refugjatët (UNHCR), gjashtë jetë njerëzish humbën mesatarisht në ditë

Në 2018, vlerësohet se 2,275 vetë vdiqën ose janë zhdukur në përpjekjen e tyre për të kaluar Mesdheun, pavarësisht rënies së konsiderueshme të numrit të ardhësve në brigjet e Evropës. Në total, 139,300 refugjatë dhe emigrantë mbërritën në Evropë, numri më i ulët i pesë viteve të fundit.

“Shpëtimi i jetës njerëzore në det nuk është një opsion, jo një çështje politike, por një detyrim i përjetshëm”, tha Komisioneri i Lartë i OKB për Refugjatët Filippo Grandi. “Ne mund t’i japim fund këtyre tragjedive duke treguar guximin dhe vizionin që ne duhet të shikojmë më tej nga anija tjetër dhe nëse ne miratojmë një qasje afatgjatë të bazuar në bashkëpunimin rajonal me thelbin e jetës dhe dinjitetit njerëzor”.

Raporti përshkruan se si ndryshimet në politikat e bëra nga disa shtete evropiane kanë çuar në shumë incidente ku një numër i madh njerëzish janë lënë të braktisur për shumë ditë, duke pritur lejen për të zbritur nga anijet . OJQ anijet me ekipet e tyre u ballafaquan me gjithnjë e më shumë kufizime gjatë operacioneve të kërkim-shpëtimi. Në rrugën e detit nga Libia në Europë, një person ka humbur jetën për çdo 14 njerëz që arritën të arrijnë në Evropë, që është një rritje e madhe në krahasim me nivelet e 2017. Mijëra të tjerë u kthyen në Libi, ku u përballën në qendrat e paraburgimit.

Për shumë njerëz, mbërritja në Evropë ishte skena përfundimtare në një udhëtim me ankth, në të cilin ata u përballën me tortura, përdhunime dhe sulme seksuale, si dhe kërcënimin për rrëmbim ose mbajtje për shpërblesë. Shtetet duhet të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të çmontuar rrjetet e trafikantëve dhe për t’i sjellë autorët e këtyre krimeve para drejtësisë. Raporti gjithashtu thekson ndryshimet e rëndësishme që janë bërë në rrugët e përdorura nga refugjatët dhe emigrantët. Për herë të parë në vitet e fundit, Spanja ka qenë pika e parë e hyrjes në Evropë, me rreth 6,800 njerëz që vijnë nga toka dhe 58,600 persona të tjerë kaluan Mesdheun e rrezikshëm perëndimor. Kjo rezultoi në një rritje gati katërfish të numrit të vdekjeve nga 202 në 2017 në 777. Rreth 23,400 refugjatë dhe emigrantë mbërritën në Itali në 2018, pesë herë më pak se vitin e kaluar. Greqia mori një numër të ngjashëm të ardhurish nga deti, rreth 32,500, krahasuar me 30,000 në vitin 2017. Por kishte një rritje gati trefish të numrit të njerëzve që vinin nga kufiri tokësor me Turqinë.

Diku në Evropë, për shembull në Bosnje-Hercegovinë, kishte rreth 24,000 të sapoardhur, ndërsa refugjatët dhe emigrantët kaluan Ballkanin Perëndimor. Qiproja ka marrë anije të mjaftueshme me refugjatë sirianë nga Libani, ndërsa Mbretëria e Bashkuar ka parë kalimin e kufirit të saj me Francën me numër të vogël të refugjatëve dhe emigrantëve në fund të vitit.