Emigracion: Rruga nga Turqia per ne Evrope eshte më popullore, 60% me shume ne krahasim me 2017

Bota Emigracioni

Rruga e emigranteve nga Turqia në Europë po rritet në popullaritet. Rreth 14,470 njerëz janë duke u përpjekur ta përdorin atë, janë ndaluar nga Gardës Bregdetare Turke deri më tani në 2018, dhe 60 për qind ne rritje ne krahasim me ate te vitit të kaluar.

Rruga e përdorur nga emigrantët për të arritur në Evropë po rrit me shume se kure nje popullaritet. Në shtatë muajt e parë të vitit, Roja bregdetare turke ka ndaluar 14,470 njerëz të cilët u kërkojnë të arrijnë brigjet e BE-së pa dokumente të rregullta të udhëtimit, një rritje prej rreth 60 për qind me 2017 në të njëjtën periudhë.

Shumica e tyre (13,336) po përpiqeshin të vendoseshin në ishujt grekë përmes Detit Egje, ndërsa të tjerët u kapën në Detin e Zi dhe në Mesdhe. Pika, me mbi 3,000 të ndaluar ishte në maj, ndjekur me 2,534 të ndaluar në muajin prill.

 Një rritje e numrit të vdekjeve

Rojet bregdetare thanë se 54 emigrantë dhe refugjatë kishin vdekur në përpjekjen për të kaluar atë zonë në periudhën në fjalë, krahasuar me 20 në vitin paraprak. Në veçanti, gjatë 10 ditëve të fundit janë mbytyr disa anije, duke shkaktuar viktima të shumta.

Në shumë raste, rruga e zgjedhjes është një kalim i lumit Evros në kufirin midis Greqisë dhe Turqisë. Rruga është e shkurtër, por shpesh është e pabesë dhe ajo ishte atje që një grua dhe tre fëmijët e saj të vegjël janë zhdukur rreth dhjetë ditë më pare. Të dhënat e ministrisë së brendshme turke tregojnë se autoritetet arrestuan 383 trafikantë në korrik, të akuzuar për organizimin e përpjekjet për të trafikuar refugjate nëpërmjet detit.

Që nga marëveshja e diskutueshme në mars 2016 me Brukselin, numri i njerëzve që po arrijnë BE nga Turqia ka rënë ndjeshëm. Rreth 16,142 emigrantë u ulën në Greqi këtë vit, sipas UNHCR, me një mesatare prej disa dhjetra në ditë. Rreth 60 për qind janë refugjatë sirianë ose irakianë.