Emigrantët shqiptarë dërguan familjet e tyre 834 milionë euro në vitin 2022

Në vitin 2022, emigrantët shqiptarë dërguan remitanca me vlerë 834 milionë euro për familjet e tyre, duke shënuar një rekord historik, me një rritje prej 9.6% krahasuar me vitin 2021, sipas të dhënave të Bankës Shqiptare.

Vlerat më të larta të remitancave janë gjetur në tremujorin e tretë dhe të katërt me përkatësisht 216 milionë euro dhe 242 milionë euro, për shkak të pushimeve verore dhe sezonit festiv të fundvitit.

Rritja e remitancave i atribuohet kryesisht valës së re të emigracionit të dekadës së fundit, e cila shqetëson gjithnjë e më shumë të rinjtë e arsimuar që kërkojnë punë në vende të ndryshme të BE-së, me spikatur Gjermaninë, ndërkohë që Mbretëria e Bashkuar është bërë tashmë një destinacion popullor veçanërisht për të rinjtë shqiptarë.
Aplikimet për qëndrim nga shtetasit shqiptarë në Britaninë e Madhe në vitin 2022 arritën në 14200, niveli më i lartë i regjistruar ndonjëherë. Sipas vlerësimeve të Shërbimit Statistikor Shqiptar, gati 1 milion emigrantë shqiptarë jetojnë në Evropë në vitin 2022.