Eurostat: 33.000 morën nënshtetësinë greke më 2016

Emigracioni Greqi

Shtetësinë greke e moren 33,210 njerëz në 2016, (138% më shumë se në vitin 2015), sipas të dhënave të lëshuara sot nga Eurostat.

Nga këto, 86% ishin shtetas shqiptarë, 1.5% ukrainas dhe 1.2% rusë.

Gjithsej, në vitin 2016, rreth 995,000 njerëz kanë fituar shtetësinë e një shteti anëtar të Bashkimit Evropian (nga 841,000 në vitin 2015 dhe 889,000 në vitin 2014), nga të cilat 12% ishin ish-shtetas të një shteti tjetër anëtar të BE-së, ndërsa shumica ishin shtetas të vendeve jashtë BE ose personave pa shtetësi.

Grupi më i madh mori shtetësinë ishin qytetarë të Marokut (101.300 persona, nga të cilat 89% e ka fituar shtetësinë e Itali, Spanjë apo Francë), qytetarët shqiptarë (67.500, 97% e të cilëve fituar nënshtetësinë e Italisë apo Greqi), qytetarët indiane (41.700, 60% e të cilave fituar shtetësinë britanike), qytetarët e Pakistanit (32 900, nga të cilat më shumë se gjysma e mori shtetësinë britanike), shtetas turq (32.800, më shumë se gjysma e i cili mori shtetësinë gjermane) dhe ukrainasit ITES (24.000, nga të cilat 60% kanë fituar Gjermanisht, Rumanisht, Portugalisht ose kombësi italiane).

Marokenët, shqiptarët, indianët, pakistanezët, turqit, rumunët dhe ukrainasit përbënin një të tretën (33%) të numrit të përgjithshëm të personave që fitonin shtetësinë e një shteti anëtar të BE në vitin 2016. Rumunët (29,700) dhe polakë (19,800 ) ishin dy grupet më të mëdha të shtetasve të BE-së që fitonin shtetësinë e një shteti tjetër anëtar.