Evropa i kthen përsëri refugjatët Greqisë!

Greqi Kryesore

Shtetet Anëtare të BE do t’i kthejnë refugjatët në Greqi, të cilët kanë aplikuar për azil dhe regjistrohen për herë të parë në këtë vend, sipas një raporti të publikuar sot nga gazeta britanike Guardian.

Gjermania ka bërë gati 400 kërkesa për rikthimin, kjo sipas zyrtarëve në Berlin, por edhe burimeve të qeverisë greke, tha gazeta, duke shtuar se Mbretëria e Bashkuar, Franca, Holanda dhe Norvegjia gjithashtu kërkuan që azilkërkuesit të kthehen në Greqi.

Lidhur me kthimet, ministri grek për Politikën e Emigracionit, Giannis Mouzalas, duke folur për  Guardian, tha se kthimet e para do të bëhen menjëherë. “Procesi ka filluar dhe ne besojmë se kthimi i parë do të fillojë muajin e ardhshëm. Ajo do të fillojë me një numër simbolik, si një akt miqësie (ndaj shteteve të tjera evropiane). Greqia ka mirëpritur tashmë kaq shumë (refugjatë), ka qenë nën një presion të tillë që pranimi edhe më shumë do të ishte absurd, një shaka, nëse jo një tragjedi “.

Gjithashtu ministri grek tha se nuk kishte idenë se kur refugjatët do të ktheheshin nga vendet e tjera ose nëse do të iknin ndonjëherë nga Greqia. “Nuk e di ku po shkojnë, mund të vendosen në apartamente në Athinë, ose në Thivë, “shtoi ai. “Cilado qoftë rast, kushtet do të jenë të mira për emigrantët, janë përmirësuar ndjeshëm dhe do të përmbushin kriteret e Bashkimit Evropian”.

Gazeta britanike Guardian gjithashtu i referohet faktit se flukset migratore janë rritur në ditët e fundit dhe se vlerësohet se vetëm në ishujt e Greqisë gjenden vetëm 14,335 refugjatë dhe emigrantë.

Gjithashtu, gazeta i referohet kushteve që mbizotërojnë në qendrat e refugjatëve, të cilat ajo i përshkruan si të mjerueshme. Human Rights Watch kohët e fundit tha se janë bërë përpjekje për vetëvrasje, agresioni, ankthi dhe depresioni po rriten në qendrat e mikpritjes. Autoritetet lokale, nga ana e tyre, ankohen se nuk mund të përballojnë.

Në këtë kontekst, kthimi i refugjatëve në Greqi që “mbytet” nga kriza e borxhet po trajtohet nga zhgënjimi i shumë organizatave që kanë denoncuar marrëveshjen BE-Turqi si shumë të paplotë.

 Është e pabesueshme që një vend si Gjermania, e cila tani ka shumë qendra strehimore për refugjatët për shkak të një rënie në numrin e të ardhurve [pas marrëveshjes BE-Turqi] kërkon dërgimin e njerëzve përsëri në Greqi”, u shpreh Salinia Stroux, shefja e OJQ-ve për refugjatët e Egjeut.