Presidenti Pavlopoulos : Mesazhe të menjëhershme në Turqi dhe Shkup

848

Presidenti i Republikës, i hipur mbi nje tank nga Janina me rastin e 105 –vjetorit te çlirimit nga turqit ka deklaruar sot se: “Ne jemi njerëzit e paqes dhe demokracisë, ne nderojmë miqtë tanë dhe ne e respektojmë, nuk i trembemi armiqeve tanë. Rruga e popullit turk  nuk është në Lindje, është në Perëndim dhe në BE “, por me terma dhe kushte të paepur.

“Për të pasur këtë perspektivë, ne duam sinqeritet si kusht paraprak, gjendja pacenueshëm është respektimi i plotë i të drejtës ndërkombëtare dhe evropiane dhe acquis evropian. Traktati i Lozanës dhe Ligji i Detit lidhin Turqinë (…) Atje, nuk ka as dyshime, as zona gri. Këto janë pajisje. Ndërsa disa po përfytyrojnë zona gri, ne jemi këtu për t’i provuar ata se Egjeu ka dritë. Jo gri. Egjeu ka blu, jo gri. Dhe kjo, përveç natyrës, në këtë rajon është ruajtur në të Drejtën Ndërkombëtare dhe në acquis europiane. Në këtë ne nuk kthehemi. “

Në vendin fqinj, Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë”, z Prokopios Pavlopulos theksoi se Greqia dëshiron të  jetë në NATO dhe perspektivën evropiane, por se kushtet e historisë, Evropiane dhe Ndërkombëtare ligjit, i cili nuk toleron irredentizmin .

“Emri që ju dëshironi të përdorni është në Kushtetutë, është një emër, i cili brutalisht shtrembëron historinë dhe për shkak Kullon irredentizmi është në përputhje me të drejtën ndërkombëtare, duke përfshirë Statutit të Kartës NATO-s, jo më shumë acquis Evropian” .

Presidenti i Republikës i bëri thirrje IRJM-së që të “pajtohet me të Drejtën dhe Historinë Evropiane” dhe sqaroi: “Kjo supozon që çdo papërgjegjshmëri të eliminohet. Dhe kjo kërkon një rishikim paraprak të Kushtetutës. Pse ata bënë gabimin e vendosjes së këtyre kushteve irredentiste në Kushtetutën e tyre. Pas zgjedhjes së kësaj rruge, nëse duan të anëtarësohen në BE, dhe NATO-s, duhet ta rishikojnë Kushtetutën. Pavlopulos, duke komentuar ndërhyrjen e Turqisë mbi çështjen e emrit të Maqedonisë, bëri thirrje për të mësuar se çfarë ligjin ndërkombëtar, acquis communautaire dhe Historia, për respektin dhe pastaj të flasë”. Megjithatë, ai vuri re se, “përndryshe, fqinjët tanë nuk kanë nevojë për avokatë, dhe nëse kanë të tillë, ata nuk bëjnë mirë për ta”.

Kompletimi adresën, Presidenti tha se si një vend këto kohë ne kemi probleme të ndryshme në nivele të ndryshme, por në çështjet e mëdha kombëtare, në një mënyrë ose në një tjetër seksion është i pathyer dhe se është roli i tij.

Borxhi ynë më i madh nuk është të përsërisim gabimet e së shkuarës”, theksoi ai.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: