Tailandë: Urdhër arrestimi kundër ish-kryeministrit

938

Ginglkaku Sinawatra nuk u paraqit në gjykatë. Ish-kryeministri tajlandez Ginglkaku Sinawatra u largua nga vendi, pak kohë pasi Gjykata Supreme sot lëshoi një urdhër arresti kundër saj.

Avokati i saj tha se ajo kërkoi shtyrjen e vendimit. Gjykata nuk beson se ajo është e sëmurë dhe ka vendosur të lëshojë një urdhër arresti “kundër saj, tha gjyqtari Chip Choulamon. Asnjë nga të afërmit e saj nuk ishin në gjendje të tregonin se ku ndodhet 50-vjeçarja Yinglak Sinawatra. Shefi i juntës, shefi i përgjithshëm i Chung-O-Cha, bëri thirrje sot për të rritur kontrollet kufitare në Tajlandë, pasi ka frikë se ish-kryeministri do të përpiqet të largohet nga vendi.

Sinawatra  ka përsëritur gjatë gjykimit të saj se ajo nuk do të largohej nga Tajlanda. Jashtë Gjykatës së Lartë, ku mijëra mbështetës dhe më shumë se 4000 anëtarë të forcave të sigurisë ishin mbledhur, për zhdukjen e Yinglaq, aq sa disa protestues filluan të largohen. Gjatë 18 muajve të gjykimit, qindra protestues u mblodhën jashtë gjykatës për të ofruar lule, por sot atmosfera ishte më serioze. Kjo për shkak se Yinglak Sinawatra, qeveria e të cilit u rrëzua në maj 2014 nga një grusht shteti ushtarak, rrezikoi shumë: dhjetë vjet burgim nëse ajo ishte fajtore për neglizhencë në menaxhimin e skemës së subvencioneve për kultivuesit e orizit.

Në fillim të gushtit ajo e kishte denoncuar se gjyqi ndaj saj ishte  “politikisht” dhe fajësoi juntën për dëshirën për të pastruar politikën nga ndikimi i Sinawatra, që ka fituar të gjitha zgjedhjet kombëtare që nga viti 2001. Gjatë gjithë gjyqit, ish-kryeministra Yinglaq, trashëgimtare e një familjeje të pasur nga Tajlanda veriore, ka mbrojtur programin e qeverisë së saj si një ndihmë e domosdoshme për të mbështetur fermerët më të pasur të dobët që zakonisht marrin pak ndihmë nga qeveria. Shumica e analistëve kanë vlerësuar në ditët e fundit, duke u bazuar në faktin se drejtësia nuk është e pavarur, se Yinglak nuk do të dënohej, pasi do të ishte një viktimë.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: