Evropa po përgatit “murin” e vet për emigrantët afrikanë

1085

Një marrëveshje e nënshkruar në Itali me fiset që udhëtojnë në Libinë jugore ka të ngjarë të jetë masa e fundit dhe më e zymtë që BE-ja është duke përgatitur për të ndalur rrjedhën e emigrantëve që vijnë në Evropë nga Afrika.

Marrëveshja përfundoi me Italinë me Libinë

“Nëse e vulosim kufirin jugor të Libisë, ne do të mbyllim automatikisht kufijtë jugorë të Evropës”, tha Ministri i Jashtëm italian Marko Miniti pas një marrëveshjeje të përfunduar në fillim të prillit. Kjo marrëveshje negocion në fshehtësi ekstreme me udhëheqësit e fiseve kombëtare Toubou dhe Awlad Sulaiman dhe synon të bllokojë rrugët që i udhëheqin refugjatët afrikanë në Evropë.

Miniti foli më tej për vendimin në gazetën italiane La Stampa: “Shërbimi i rojes kufitare libiane do të operojë përgjatë kufirit jugor libian, një sipërfaqe prej 5,000 kilometrash. Sa për pjesën veriore, kontrabandistët e emigrantëve do të trajtohen nga roja bregdetare libiane, e cila ishte trajnuar siç duhet nga specialistë italianë dhe të pajisur me 10 anije motorike nga 30 prilli. “

Marrëveshja me Libinë është ndoshta hapi përfundimtar i një projekti që synon mbrojtjen dhe bllokimin e kufijve të Evropës së Mesdheut.

Mbyllja e rrugëve

Rrugët që afrikanët kanë përdorur në të kaluarën për të shkuar në Evropë, kanë filluar të ndjejnë një ritëm të shpejtë. Aktualisht nuk ka dëshmi se emigrantët e Afrikës Perëndimore mund të kalojnë udhëtimin e tyre në Evropë përmes ishujve Kanarie.

Rruga që kalon përmes malit Sinai dhe Izraeli është gjithashtu e mbyllur. Në të vërtetë, trajtimi i dhunshëm i emigrantëve nga grupet e pandërprera Beduin në Sinai, që kërkojnë shpërblim dhe torturë refugjatësh, e ka bërë këtë udhëtim për afrikanët një pengesë. Natyrisht, kjo rrugë është në çdo rast e mbyllur që nga dhjetori 2013, kur autoritetet izraelite ndërtojnë një gardh të papërkulur, duke parandaluar çdo shans për një fluks të imigrantëve nëpërmjet fjalës Sinai.

 

Libia dhe Egjipti janë tani rrugët e vetme të arritshme për migrantët që përpiqen të bëjnë udhëtimin e tyre në Evropë, por të dy palët po bëhen gjithnjë e më të papërshtatshme. Egjipti kohët e fundit është bërë rruga më atraktive për emigrantët, pasi afrikanët që tentuan të kalojnë Libinë shpesh kanë qenë viktima të therjes, vrasjeve të dhunshme dhe shkeljeve të tjera.

Shumë prej tyre janë me besim të krishterë dhe për këtë arsye shpesh i nënshtrohen torturave të neveritshme nga anëtarët e Shtetit Islamik.

Por edhe Egjipti ka të metat e veta. Siç e bën të qartë Frontex, shumë refugjatë po shmangin kontaktin me autoritetet sepse nuk dëshirojnë të riatdhesohen fare në vendet e tyre të origjinës.

Kjo e ka lënë Libinë si një nga rrugët më të besueshme në Europë. Pengimi i kësaj rruge ka qenë thelbësor për suksesin e strategjisë së BE-së, siç është bërë e qartë në një vlerësim të fundit formal nga Komisioni Evropian. Libia është një vend jetësor, pasi është pika kryesore e nisjes për migrantët të cilët janë të vendosur të kalojnë rrugën mesdhetare.

Kjo është arsyeja pse marrëveshja e nënshkruar në Itali është aq e rëndësishme. Siç shpjegoi Frontex, bashkëpunimi rajonal i fisit është një çështje jetike, pasi kjo do t’i mundësojë BE vetëm të sigurojë bllokimin e kufirit jugor të Libisë. Grupet e Tuareg dhe Toubou dominojnë bizneset e kontrabandës lokale, falë faktit që populli i tyre ndodhet në të dy anët e kufirit dhe për këtë arsye ka aftësinë për të transportuar lehtësisht refugjatët.

Një bashkëpunim i diskutueshëm

Propozimet italiane janë gjerësisht në përputhje me marrëveshjet e bëra nga BE-ja me udhëheqësit afrikanë gjatë samitit të mbajtur në Maltë në fund të 2015. Të dy palët nënshkruan një marrëveshje për të ndaluar fluksin e refugjatëve dhe emigrantët. Evropa ka ofruar trajnime për ‘autoritetet e zbatimit të ligjit dhe autoritetet gjyqësore “dhe sugjeroi metodat e reja të hetimit”, duke ndihmuar për të krijuar njësitë speciale të policisë dhe kontrabandën “.

Forca policore evropiane Europol dhe Frontex do të ndihmojnë policinë afrikane  të sigurisë për të përballuar në mënyrë adekuate “falsifikimit dhe dokumente të paligjshme.”

Kjo kërkon për zbatimin e bashkëpunimit me regjimet diktatoriale të tilla si Sudani, dhe guvernatorin Omar al-Bashir, i cili është kërkuar nga Gjykata Penale Ndërkombëtare për krime të luftës dhe krime kundër njerëzimit. Por al-Bashir konsiderohet tani një mik i Perëndimit pavarësisht nga shënimet e tij penale. Një nga aktet më të fundit të Barak Obamës si president i SHBA ishte heqja e sanksioneve kundër Sudanit.

Është e qartë se Evropa është e vendosur të bëjë gjithçka që mundet për të reduktuar dhe përfundimisht të ndalojë eksodin masiv të refugjatëve të Afrikës. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se “muri” i BE-së nuk është pengesa e vetme me të cilën përballen afrikanët. Raportuesi i Frontex-it ka frikë se frika e këtij sistemi do t’ju mbajë në gojë të traktatit dhe se procesi do të jetë i njollosur.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: