Fëmijët e humbur të emigrantëve të Europës, çdo dy minuta, zhduket nje prej tyre

Emigracioni Greqi

E pabesueshme po nje realitet ne Evropen e civilizuar, ne Evropen e sotme moderne.

Rreth çdo dy minuta, një fëmijë zhduket në Europë. Shumë prej këtyre fëmijëve janë emigrantë – disa që kanë ardhur në Evropë me familjet e tyre, të tjerët vetëm. Ata janë të regjistruar dhe më pas zhduken, dhe askush nuk duket të dijë se çfarë duhet të bëjë me ta.

Është vlerësuar se më shumë se 10 mije fëmijë migrues të pashoqëruar janë zhdukur në Evropë në vitet e fundit. Vetëm në Gjermani, rreth 9,000 emigrantë fëmijë që udhëtonin pa prindërit e tyre u raportuan të humbur vitin e kaluar.

 

Lidhur me kete pamja më e fundit është veçanërisht e zymtë. Federica Toscano nga MCE thotë se: Mosha më e zakonshme e fëmijëve të emigrantëve të zhdukur është 13 vjeç, dhe ata figurojne te zhdukur pasi arrijnë në Evropë. Fëmijët emigrantë zhduken për arsye të ndryshme.  Disa janë të dekurajuar nga pritja e gjatë për përpunimin e azilit. Të tjerët largohen sepse janë të frikësuar se autoritetet do t’i dërgojnë në shtëpi ose kthehen në vendin ku kanë ardhur për herë të parë në Evropë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për 16 dhe 17-vjeçarët të cilët “po plaken” dhe frikësohen se çfarë do të ndodhë kur të mbushin 18 vjeç dhe mbaron mbrojtja e tyre”.

Shumë fëmijë lënë qendrat e pritjes ose hot stop për shkak të kushteve cnjerezore pershkruan Evropa per Fëmijëve te Zhdukur . Në pikat e nxehta në Greqi dhe Itali, fëmijët e emigrantëve shpesh mbahen në kampe që i ngjajnë qendrave të paraburgimit dhe janë të papërballueshme afatgjatë, thotë eksperti ligjor Ciara Smyth nga Universiteti Kombëtar i Irlandës.

Ne Greqi mbas viteve 2003 u zbuliua zhdukja e 500 femijeve shqiptar,  por qeveria e asaj kohe nuk e mori seriozisht kete incident edhe pse keta femije u zhduken nga shtepia bamirese Agia Varvara ne Athine…

(Focus News)