Frankfurter Rundschau: Një lojë e zjarrit në Egje – Paralajmëron për rrezikun “aksident”

1104

Një përshkallëzim i rrezikshëm në marrëdhëniet greko-turke, që mund të çojë në një “aksident të padëshirueshëm” dhe një garë të re të armëve midis dy partnerëve të NATO-s, përmendet nga Frankfurter Rundschau.

Në një artikull të titulluar “Lojë e Zjarrit në Detin Egje”, korrespondenti i gazetës gjermane Gerd Heller vë në dukje se komentet nga ministri grek i mbrojtjes “populist i krahut të djathtë” mbi “Erdoganin e çmendur, për të cilin nuk mund të flitet. Gjithashtu ndërsa qeveria greke po përpiqet të lirojë ato, Turqia po kërkon ekstradimin e tetë ushtarëve turq, ku Erdogan ka akuzuar grekët për mbrojtjen e terroristëve”.

Kontradiktat greko-turke janë aktualisht në nivelin e debateve verbale.Por diplomatët evropianë në Athinë po paralajmërojnë për rrezikun e një” aksidenti të padëshirueshëm “, pasi ata kanë kujtuar kujtime që nga janari i vitit 1996 kur Greqia dhe Turqia arritën në prag të luftës në ishujt shkëmbor të Imisë.

Turqia ngre pretendime për të paktën 18 ishuj të Egjeut.Pas këtyre pretendimeve territoriale janë edhe interesat e energjisë, pasi vlerësohet se ka depozita të naftës dhe gazit natyror në Egje”, thekson artikulli. Gjithashtu thekson se shkëndija e një konflikti mund të ndizet nga avionët e shpeshtë mbi Detin Egje.

Gazeta gjermane vëren se termometri i kësaj tensioni shkon kundër arrestimit të ushtarëve grekë dhe “demonstrimit populist të pushtetit” nga Ministri grek i Mbrojtjes, i cili mbështetet nga kryeministri Tsipras.

Për gazetarin gjerman, me sa duket, Greqia ka të drejtë vetëm me gojë në Turqi, ndërsa kur Greqia përgjigjet në të njëjtën gjuhë është “populizëm”. Dhe ai përfundon: “Tensionet e fundit mund të shkaktojnë një garë të re të armëve midis dy partnerëve armiqësorë të NATO-s.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: