Greqi : 26 të burgosur, bashkë me një shqiptar nxjerrin gazetën e tyre.

337

Pandehmia e coronavirusit u shfrytëzua nga të burgosurit që vuajnë dënimin në burgun Diavato zë Selanikut. Është gazeta Ethnos.gr që ka thyer tabunë duke folur me të burgosurit pas nxjerrjes së gazetës së tyre.

Një gazetë prej 14 faqesh dhe punuar nga 26 redaktorë, midis tyre dhe një shqiptar 25-vjeçar, i cili u arrestua në moshën 14-vjeçare për hyrje të paligjshme dhe më pas për veprime në kundërshtim me ligjet. Shqiptari tregon për gazetën se sa ke në jetë liria dhe se ajo duhet kuptuar para se te përfundosh pas hekurave, duke shtuar se si merr denime pa prova dhe prandaj po nxjerrim edhe këtë gazetë…

Janë këta të 26 të cilët tentojnë ti japin burgut ku vuajnë dënimin një fytyrë tjetër me shpresë për Greqinë tjetër.

Ata tregojnë se ne cfare kushtesh jetojnë dhe punojnë për të nxjerrë këtë gazetë, duke edhe na pyetur se cfarë do të thotë liri…?

Por…

Një fytyrë tjetër në burg në Diavata: Gazeta nga të burgosurit dhe shpresa për Greqinë e nesërme.

Kështu e fillon reportazhin e saj e përditëshmja Gazeta Ethnos.gr që “theu” protokollin e burgjeve në Diavata, Selanik dhe foli me të arrestuarit me rastin e edicionit të ri të gazetës së tyre me titull “Evkairia Logou” (Mundësia arsyes).

Miku im, shoqëria nuk e di se çfarë do të thotë liri, vetëm ne të burgosur e përjetojmë privimin e saj dhe kështu e kuptojmë rëndësinë e saj. Dhe kjo gazetë është ura jonë nga brenda jashtë, drejt lirisë dhe një jete normale pa kufij. Nuk është si gazetat e tjera. Është pjesë e jetës sonë këtu në burg, na kap emocionet dhe jetën tonë të përditshme. Dhe është e rëndësishme, sepse shpreh të vërtetat që shoqëria dëshiron të harrojë “,  thotë Dimitris nëpërmjet linjës telefonike përmes burgut të Diavaton.

25-vjeçari Edi, me origjinë nga Shqipëria , është një nga 26 redaktorët e gazetës “Evkairia Logou” – të gjithë të burgosurit në burgun Diavata dhe studentët e Shkollës së 3-të të Shansit të Dytë të Selanikut – e cila funksionon brenda burgut.

Brenda 14 faqeve të gazetës, të 26 të burgosurit me artikuj, analiza, poema, intervista nga të burgosurit e tyre, kripto-ligjërata, raporte, rishikime dhe prezantime librash si “Asceticism”  të Nikos Kazantzakis,  bëjnë përpjekje për të dhënë fytyrën tjetër të burgjeve, duke kapur ndjenjat e tyre, ankthet dhe kërkesat e tyre.

“A e dini se si është të shkruani në një dhomë me 9 persona me sipërfaqe 15 m2

Shumica e artikujve janë shkruar në greqisht në dhomat e të burgosurve nga Shqipëria, Bullgaria, Greqia, Pakistani dhe Moldavia gjatë periudhës së karantinës.

“A e dini se si është të shkruani në një dhomë me 9 persona të tjerë?”, Pyet Dimitri dhe vazhdon: “Jo, nuk mund ta dish. As nuk e kupton si është të jetosh me 9 persona të tjerë në 15 m2  – i cili përfshin banjën, dy tavolina, pesë krevate marinari, pesë tavolina në shtrat, pa dollapë, kështu që të gjitha gjërat tona në shtretërit tanë dhe çantat tona nën të. Dhe në mes të gjithë kësaj, të jemi në gjendje të përqendrohemi, të mendojmë dhe të shkruajmë, duke kapërcyer problemet e bashkëjetesës që u ngritën, shumë herë, siç është për televizionin, për banjën, për pastërtinë, për paqen, për dritën “.

“U themi jo paligjshmërive dhe po shkollës”

25-vjeçari, i cili ka katër vjet në burg, me padurim është duke pritur Gjyqin që do zhvillohet në muajin Prilli të vitit tjetër për të parë nëse dënimi i tij do të ulet dhe ai do të lirohet më shpejt. Deri atëherë, ai ëndërron dhe planifikon, kur të bashkohet përsëri në shoqëri, të studiojë në IEK Informatikë, duke vazhduar kurset që ai ndoqi në shkollën e burgut Diavata. “Ne i themi jo paligjshmërive, po shkollës. Kushdo që është i përfshirë në paligjshmëri një ditë do të përfundojë pas hekurave, herët a vonë. Ndihem keq sepse shkolla po merr fund dhe ne duhet të ndajmë mësuesit tanë, “shtoi 25-vjeçari.

 “Të lexojë gazetën tone dhe Ministri i Drejtësisë “

“Mesazhi kryesor i kësaj gazete është shprehja e nevojës sonë, e cila bëhet dashuri për dije, arsim dhe art”, tha Edi për ethnos.gr pak para se të hynte në klasë. 25-vjeçari erdhi për herë të parë në Greqi në mënyrë të paligjshme në 1992, në moshën 14 vjeç, por u arrestua disa herë për mungesë letre.

“Unë besoja se kisha pasur sukses deri në momentin kur bëra gabimin dhe u përfshiva në paligjshmëri dhe erdhi koha kur u arrestova dhe u burgosova. Gjëja e parë që kuptoni kur shkoni në burg është se ju jeni të privuar nga të gjitha të drejtat tuaja dhe kjo përkeqësohet kur shkoni në gjykatë. Ata nuk ju gjykojnë për atë që keni bërë, por ju ngarkojnë më shumë pa ndonjë provë. Shpresoj që gazeta jonë do të arrijë në duart e Ministrit të Drejtësisë “, tha Edi për ethnos.gr. Ai shpreson që Gjykata e Apelit të mbahet në shtator dhe nuk do të anulohet për shkak të coronavirusit, duke arritur një dënim më të favorshëm.