Greqi, Gjyqtarët i përgjigjen Erdoganit për mos ekstradimin e tetë turqve

850

Drejtësia greke nuk e bën gjykimin e saj të varur nga komplimente apo mosmiratimi i politikanëve grekë apo të huaj.

Gjyqtarët dhe prokurorët iu përgjigjën menjëherë komenteve të Presidentit turk, Tayyip Erdogan, se “sistemi gjyqësor në Greqi funksionon deri në një pikë”, një koment mbi mosekstradimin ndaj fqinjit të 8 oficerëve turq që akuzohen për pjesëmarrje në grusht shteti të tentuar .

“Drejtësia Greke ka juridiksion ekskluziv për të gjykuar çështjet e ekstradimit të shtetasve të vendeve të treta dhe nuk e bën gjykimin e saj të varur nga komplimente apo mosmiratimi i politikanëve grekë apo të huaj”, tha Bashkimi i Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në një deklaratë dhe nënvizon të gjitha lëvizjet dhe reagimet ndaj Greke dhe evropiane në këtë çështje.

“Prioritet për dinjitet dhe respekt për të drejtat e njeriut të cilat kërkojnë legjislacionin greke dhe evropiane e njeriut, formuar bazën e vendimeve”, thotë Bashkimi i Gjyqtarëve , i cili, në komentin e Erdoganit se “sistemi gjyqësor në Turqi është më shumë se ligji në çdo vend tjetër europian, “kujton” deklaratave të vazhdueshme protesta e Shoqatës Ndërkombëtare të gjyqtarëve në shkurtimeve masive të 4000 gjyqtarëve dhe prokurorëve në Turqi pas 15 korrikut 2016, shumë prej të cilëve janë të burgosur në qeli karantinë pa u akuzuar për akuza të veçanta.

I gjithë komunikimi si më poshtë:

“Raportet e djeshëm të Presidentit të Republikës Turke për” përçarje e respektimit të drejtësisë greke “dhe duke gjetur se” në një masë të caktuar sesi gjyqësori në Greqi “, në përgjigje të mos lëshimin e tetë oficerëve turq të cilët kërkuan azil në Greqi , na detyron për të vënë në dukje si vijon: në letrën tonë të datës 2 shkurt 2017 në Shoqatën Evropiane të Gjyqtarëve përmendur se tre vendimet e Gjykatës Supreme të vendit tonë më 26 janar 2017 ka deklaruar se çdo version të Zyrtarët turq do të rrezikonin jetën e tyre dhe do t’i ekspozonin ata në torturë dhe poshtërim dhe me këtë arsye vendosëm për mos ekstradimin e tyre ne Turqi. Prioriteti i dinjitetit njerëzor dhe respektimi i të drejtave të njeriut, të imponuara nga legjislacioni grek dhe evropian, formuan bazën e vendimeve. Në takimin e Bashkimit Evropian të Gjyqtarëve, i cili pasoi në Kishinau, Moldavi më 19 maj, çështja që ngritëm u diskutua si një pikë kryesore në axhendë. Bashkimi Evropian i Gjyqtarëve, duke perceptuar presionin e papranueshëm të ushtruar nga një qeveri e një shteti të tretë mbi sistemin gjyqësor të vendit tonë, lëshoi një deklaratë gjithëpërfshirëse të mbështetjes. Drejtësia greke ka juridiksion ekskluziv për të vendosur për çështjet civile lëshimin e vendeve të treta dhe nuk i nënshtrohen diskrecionin e komplimente politikave greke apo të huaja”, përfundon deklarata e Bashkimit te Gjyqtarve te Greqise.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: