Greqi, pas referendumit – ndërhyrja e Rusisë

Bota Kryesore

putin ne focus-1Rusia është duke monitoruar nga afër zhvillimet, ndërsa thuhet se nuk përjashtohet për të bërë deklaratë nga Presidenti rus Vladimir Putin. Moska ka shfaqur një forcim të konsiderueshme të qeverisë Tsipras dhe duke negociuar kapacitetet e Athinës nga rezultati i referendumit në e parë të reagimit zyrtar rus. Kjo aleancë vjen pasi kryeministri grek brenda nje periudhe te shkurtër ka vizituar dy herë Rusinë, duke lënë të pakënaqur vendet e BE…

“Në qoftë se rezultatet përfundimtare konfirmojnë rezultatet e para të referendumit, kjo do të thotë një kredi shumë të konsiderueshme të besimit në qeverinë Tsipras dhe forcimin e konsiderueshme e pozicionit të Greqisë në bisedimet aktuale të qeverisë me BE,” tha Konstantin Kosatsof, kreu i Këshillit rus të Komisionit të Jashtëm Federata (Dhoma e lartë). I pyetur nga agjencia ruse TASS për zhvillimet e ardhshme, zoti Kosatsof tha se “situata nuk ka gjasa që të zhvillohet në kaos të pakontrollueshme, nuk kanë nevojë për askënd”, dhe shtoi se “negociatat do të vazhdojnë me pozita më të zgjeruara për Greqinë. Tsipras flet me evropistotes do të kenë më shumë besim. ” Senator rus ka konsideruar se vetëm bisedimet e ardhshme mund të tregojnë se ngjarjet do të zhvillohen, për shkak se negociatat “është shumë kompleks dhe nuk ka asnjë përgjigje e qartë se çfarë duhet të bëhet për ekonominë e Greqisë.” Ju lutemi plotësoni edhe se “perspektiva për të lënë eurozonën Athinës është më pak të ngjarë se në prag të”, sepse një dalje do të thotë për Greqinë “vështirësi edhe më të mëdha se ato që vendi ka sot.”