Greqi : Sot gjyqi i Agimi i Artë, pritet vendimi

287

Sot në orën 11:00 të mëngjesit, në Gjykatën e Parë Penale të Apelit me tre Anëtarë, do të shpallet vendimi i gjyqit të Agimit të Artë.

Ndalesat në punë dhe tubimet nga organizatat dhe sindikatat do të jenë të pranishme.

Dhjetëra sindikata kanë shpallur një grevë në kohën e vendimit, dhe disa organizata po bëjnë thirrje për një tubim jashtë Gjykatës së Apelit, në pritje të një vendimi mbi fajin ose pafajësinë e Agimit të Artë.

Pesë vite në pritje të gjykimit

Sot, pesë vjet e gjysmë pasi filloi gjykimi, Agimi i Artë është pothuajse inekzistent, pasi jo vetëm që është dëbuar nga parlamenti, por është shpëndarë edhe brenda tij. Sidoqoftë, një gjyq maratonë është duke u zhvilluar me 68 të pandehur krisavgites, 216 dëshmimtarë dhe dëshmitarë të mbrojtjes, si dhe 14 avokatë civilë, 50 avokatë mbrojtës dhe një panel referimi me më shumë se 1.000 faqe.

Vendim për Agimin e Artë

Sot në mëngjes pritet një “Po” ose “jo” e gjykatës në akuzën e organizatës kriminale që pritet  të vendosë gjykata që do të kërkohen deri në shpalljen e përfundimit të gjykimit.

Mediat vendase bëjnë të ditur nëse vendimi i gjyqtarëve është ” pafajësi”, atëherë koha për përfundimin e gjyqit do të jetë i shkurtër për 24 të pandehurit e akuzuar për vrasjen e këngëtarit Pavlos Fyssas, sulmi ndaj peshkatarëve egjiptianë dhe sulmi ndaj organizatës PAME.

Pas këtij gjykimi maratonë të pandehurit e Agimit të Artë kanë të drejtë të mos paraqiten në gjykatë, gjë që ngre shqetësime nëse ata mungojnë dhe vendimi është mbi fajin e tyre. Sipas Kodit të ri Penal, gjykata nuk ka të drejtë të urdhërojë ekstradimin dhe ndalimin e tyre deri në nxjerrjen e vendimit përfundimtar, diçka që ndodhte më parë për të parandaluar rastet e të arratisurve.

Si do të shpallet vendimi për Agimin e Artë…?

Gjykata ndoshta do të lexojë vendimin e saj për fajin për secilën çështje veç e veç, së pari me vrasjen e këngëtarit Pavlos Fyssas, së dyti me sulmin ndaj peshkatarëve egjiptianë, së treti me sulmin ndaj PAME dhe më pas me organizatën kriminale dhe menaxhimin e saj. Sipas këtij rendi, çështjet u shqyrtuan gjatë procesit të provave. Kështu, ai do të njoftojë për secilin nga të pandehurit e secilës çështje gjykimin e tij mbi fajësinë e tij ose jo, si dhe akuzën që ai i atribuon atij. Duhet të theksohet se disa prej të pandehurve të Agimit të Artë kanë dënime, kryesisht përfundimtare për çështje të tjera. Dy të pandehur kanë një dënim të parevokueshëm për vrasjen e punëtorit Sahzat Lukman.

Të pandehurit që do të shpallen fajtorë në tre çështjet e para, të cilat janë 24, dhe nëse gjykata i shpall të pafajshëm siç është prezantuar nga trupi referues, përballen me dënime të përkohshme shuma e të cilave do të gjykohet nga zbutja që do të bëhet pranuar nga gjykata. Nga këta, Giorgos Roupakias që vrau me thikë këngëtari Pavlos Fyssas , nëse nuk njihet si zbutës, do të përballet me dënimin edhe me burgim të përjetshëm.

Dënimet për organizimin kriminal të Agimit të Artë, 65 të akuzuar

Janë gjithsej 65 persona të akuzuar për organizatë kriminale. Prej tyre, 45 akuzohen për anëtarësim (me 20 prej tyre të akuzuar vetëm për këtë kategori). 20 persona akuzohen për drejtimin e një organizate kriminale, dmth 18 ish-deputetët e partisë  të Nikaia dhe Perama. Nga 20, 18 kanë vetëm këtë kategori.

Kreu i Agimit të Artë, Nikos Michaloliakos po kërkon 10 milion euro nga shteti, nëse nuk dënohet

Në të njëjtën kohë, kreu i kësaj organizate, Nikos Michaloliakos, do të presë pasi, përveç fatit të tij personal, gjykata që gjykon Agimin e Artë do të gjykojë edhe “ndalimin” e një shume që arrin 10 milion euro ( 9,750,000 euro) si një dëmshpërblim!

Sot, të Mërkurën, gjykata do të jape një përgjigje të qartë me vendimin e saj nëse Agimi i Artë ishte një organizatë kriminale dhe ose do të privojë liderët e saj nga liria që, sipas deklaratës së tyre , mori përgjegjësinë politike për vrasjen me gjak të ftohtë të Pavlos Fyssas.