Greqi / Vendimi i qeverisë për pensionet e minoritarëve

195

Vendimi i qeverisë pritet të zgjidhë problemin me pensionet dhe kompensimin e të moshuarve të pasiguruar, emigrantëve minoritarë të Shqipërisë.

Vendimi i qeverisë pritet të zgjidhë problemin me pensionet dhe kompensimin e të moshuarve të pasiguruar, emigrantëve grekë të Shqipërisë, siç doli pas takimit që këngëtari i grupit “Melisses”, Christos Mastoras, pati me kryeministrin Kyriakos. Mitsotakis e zotit Mastoras në Instagram.

Artisti i njohur shprehet në mënyrë karakteristike se “pas angazhimit të kryeministrit Kyriakos Mitsotakis, duket se rrethi i padrejtësisë po mbyllet dhe ai i barazisë, justifikimit dhe njohjes po hapet”, ndërsa zoti Mitsotakis e ka falënderuar me postimin e tij.Duhet theksuar se problemi ka të bëjë me rreth 300 mijë emigrantë nga Shqipëria, vendet e ish-Bashkimit Sovjetik, por edhe Kostandinopojës, Imbrian dhe Tenedian që përfitojnë një pension kombëtar të reduktuar ndjeshëm për shkak të ligjit të Katruggalo për 40 vjet qëndrim në vend. Ndërkohë që është thuajse e ndaluar dhe pagesa e shtesës së të moshuarve të pasiguruar për shkak të kritereve strikte. Siç theksojnë përfaqësuesit e tyre, praktikisht është e pamundur për të huajt të plotësojnë 40 vjet qëndrim në Greqi, për t’u dhënë pensionin e plotë kombëtar.  Kjo pasi, siç theksojnë ata, kufijtë u hapën në vitin 1990 dhe lejet e qendrimit u lëshua në vitin 1998 nën qeverisjen e PASOK.

Për sa i përket shtesës së të moshuarve të pasiguruar, tashmë është miratuar një ligj që në verën e vitit 2019, sipas të cilit pensionistët e pasiguruar të moshës së minoritetit kombëtar grek në Shqipëri u vendos të përfitonin një shtesë me kritere më pak të rrepta, si racionalizim i nenit 93. i ligjit 43 ka hyrë në fuqi87 2016 (ligji Katrougalos), por ende nuk është firmosur vendimi përkatës i ministrisë.  Duhet theksuar se herë pas here qeveritarë, por edhe parti opozitare i janë referuar nevojës për korrigjim, diçka për të cilën – sipas postimit të zotit Mastoras – është angazhuar edhe vetë kryeministri.

Natyrisht, kostoja buxhetore e një ndërhyrjeje nuk është llogaritur ende, gjë që do të varet nga sa do të shqetësojë në fund një vendim i ri.

Në çdo rast, siç theksohet nga qarqe të Ministrisë së Punës, do të ketë ndërhyrje legjislative, ndërkohë që kostoja buxhetore do të duhet të llogaritet dhe të regjistrohet në tekstin përfundimtar të buxhetit për vitin 2022.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: