Vala e katërt e koronavirusit godet Evropën. Ja vendet që janë nën presionin më të madh !

82

Vala e katërt e pandemisë së koronavirusit po përhapet gradualisht në të gjithë Evropën, me pak vende që i shpëtojnë rritjes alarmante të rasteve.

Politico, në një raport të gjerë dhe zbulues, argumenton se “vaksinimi në fund të fundit rezulton i nevojshëm, por jo i mjaftueshëm për të kufizuar përhapjen e koronavirusit, i cili lulëzon kryesisht në vjeshtë dhe dimër”. Shumë vende kanë lehtësuar kufizimet, por tani po rishikojnë masat për të frenuar valën e re, të katërt të sëmundjes,” thuhet në artikull.

“Vaksinimi” zgjidh vetëm një pjesë të problemit, por jo të gjithë problemin,” tha Hayo Zeeb, një profesor i epidemiologjisë në Universitetin e Bremenit. “Imuniteti është në rënie, duke i detyruar qeveritë të përdorin përforcuesit e vaksinave.”

Politico më pas kreu një anketë të plotë në të gjithë BE-në dhe MB dhe analizoi shifrat e vaksinimit, rastet e reja, spitalet dhe vdekjet dhe paraqet të gjitha të dhënat e reja.

Sipas raportit, vala e katërt duket se do të godasë kryesisht Evropën Lindore, me epiqendrat e reja të koronavirusit që ndodhen në atë pjesë të Kontinentit të Vjetër.

Megjithatë, ka një renditje për sa i përket vendeve të renditura sipas asaj që kanë arritur në fushën e menaxhimit të pandemisë. Në njërën anë është një grup vendesh, veçanërisht Portugalia, e cila ka arritur norma të larta vaksinimi si për popullsinë e saj të rritur, ashtu edhe për studentët më të vjetër, ka reduktuar me sukses infeksionet dhe ka mbajtur të ulëta shtrimet në spital dhe vdekjet.

Në anën tjetër të spektrit janë vendet më të goditura, me popullsinë më të madhe të pavaksinuar, vende si Bullgaria dhe Rumania, sistemet shëndetësore të të cilave janë në kolaps.

Vendet me katër “shpejtësi të vaksinimit”

Më të mirat (Overachievers): Aty ku ka sukses të plotë të fushatës së vaksinimit. Vende si Portugalia, Malta dhe Spanja, ku më shumë se 80% e popullsisë është vaksinuar plotësisht, gjë që përkthehet drejtpërdrejt në raste shumë të ulëta të reja, vdekje dhe shtrime në spital.

Vendet që mund të bënin më mirë: Britania, Gjermania dhe Austria kanë arritur mbulim vaksinimi prej 65% -75% të popullsisë së tyre. Megjithatë, kjo nuk mjafton për të ndaluar rritjen e rasteve të reja. Lehtësimi i masave kufizuese në Britani ka kontribuar shumë në rritjen e shkallës së infeksioneve.

Vendet e lëna pas (Falling Behind): Këtu është Greqia, tre shtetet baltike, Lituania, Letonia dhe Estonia, si dhe disa në Evropën Qendrore, si Sllovenia. Këto vende regjistrojnë normat më të larta të rasteve të reja ditore për një milion banorë. Në të njëjtën kohë, shkalla e vaksinimit po i afrohet 50%, duke lënë shumë qytetarë të prekshëm ndaj koronavirusit, duke rezultuar në shtrime dhe vdekje shumë më të larta në spital.

Luftuesit: Dy vendet më të prapambetura në vaksinim janë Bullgaria dhe Rumania. Sistemet e tyre shëndetësore të mbingarkuara dhe të mangëta krijuan të gjitha ato kushte për nivele të larta shtrimi në spital gjatë valës së katërt të koronavirusit.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: