Greqia dhe Evropa projekt për monumentin Kolos në Rodos

Greqi

Kolosi i rodos ne focus-1Kolosin e ri gjigand të Rodosit me lartësi 30 metra dëshiron të ndërtojë një ekip shkencëtarësh të rinj nga Greqia dhe Evropa, projekti për krijimin e një monumenti të përtërirë që do të përfshijë deri në muze. Si një nga shtatë mrekullitë e botës së lashtë, Kolos gjigand i Rodosit  me një lartësi prej 30 metra është piketuar për t’u rindërtuar nga një grup i shkencëtarëve të rinj nga Greqia, Spanja, Italia dhe Britania e Madhe. Kolosi ishte një gjigant në madhësi statujë që përshkruan zotin e Diellit,  i dukshëm në hyrje të portit të Rodosit dhe thuhet se kishte një lartësi prej rreth 30 metra. Ideja e parë për të ndërtuar ishte në vitin 2000, por gjë që mbeti në letër, sot  kthehet përsëri në plan madhor.  Grupi përbëhet nga grekët dhe veçanërisht nga vendasit  Rhodians Mars A. Palla dhe Kristos Xhana, arkitekt i specializuar në arkeologjisë dhe arkeolog, respektivisht dhe Enrique Fernanzes, inxhinier civil nga Spanja, Ombretta Lannone, arkitekt nga Italia, i specializuar në arkeologji, Matilda Palla ekonomist nga Spanja dhe Erald Dupi  inxhinier nga Mbretëria e Bashkuar. Sipas planit të propozuar, Kolos i ri do të jetë i denjë për madhështinë e origjinalit, ndërtuar në 280 para eres sonë.

Burimi : www.lifo.gr