Iniciativa Rugby në Itali ndihmon migrantët per t’u integruar

1096

Projektet “Prima Meta” jashtë Romës synojnë të promovojnë përfshirjen e emigrantëve përmes sportit të rugby.

Një iniciativë e quajtur “Prima Meta” shpreson të promovojë integrimin social midis refugjatëve përmes rugby. Organizatorët thonë se ata besojnë se sport është një “element themelor në jetën e individit për zhvillimin e vlerave pozitive si miqësia, argëtimi, konkurrenca e shëndoshë, shëndeti fizik dhe mendor dhe kultura”.

Sporti mund të sigurojë një ndjenjë të fortë të identitetit, sepse ajo transformon atletët në aktorë kolektive, të cilët kanë të njëjtat qëllime dhe të ndajnë interesa të përbashkëta.”

Nisma u prezantua për herë të parë nga qendra e pritjes migrant CAS, e cila është operuar nga burime kooperativave Tre në Colleferro, një qytet i vendosur vetëm jashtë Romës.

Nisma ka tërhequr një numër refugjatësh, dhe tashmë po tregon rezultatet e para. Emigranti me emrin Mamadi, i cili ka qenë në Collefero për tetë muaj, është një nga lojtarët që tani luan në ekipin e Colleferro Rugby, duke u trajnuar tri herë në javë dhe duke luajtur në ndeshje.

Ky i ri kurrë nuk kishte dëgjuar kurrë për regbi,” shpjegoi Bilali. Mamadi ka aplikuar për azil dhe është mohuar, por që atëherë ka apeluar vendimin. “Ai filloi të praktikojë dhe të integrohet në ekip,” shtoi Bilali.

Rruga e tij drejt integrimit është një shumë interesante, dhe ne jemi duke e mbështetur atë në çdo hap të rrugës”, tha Bilal, duke specifikuar se pjesëmarrja në sport mund të jetë një faktor i rëndësishëm për ankesat kërkesën për azil, si komisionet shqyrtim mund të shohin pjesëmarrjen në sport si dëshmi e integrimit në shoqërinë italiane.

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: