Ish-ministri i Financave se Greqise: Borxhi grek kurrë nuk do të paguhet

919

Keshtu ka thene  per televizionin “SKAJ” ish-Ministri i Financave Z.Varufakis për kryeministrin Alexis Tsipras, duke shtuar se se borxhi publik grek nuk ka shans për t’u paguar dhe se lehtësimi i borxhit nuk ekziston, por eshte nje mekanizem i dyshimte i stabilitetit te supozuar.

“Huadhënësit në të vërtetë morën 100 miliardë euro që të paguheshin deri në vitin. Me barrën e borxhit deri në vitin 2060, një investitor serioz kupton se objektivat e shpagimit do të rriten vazhdimisht tatimet. Kush do të bëjë një investim afatgjatë në vendin tonë? “, Pyet ish ministri

Duke iu referuar periudhës kritike të gjysmës së parë të vitit 2015, kur ai ishte Ministër i Financave në qeverinë e parë Tsipra, ai argumentoi se “nëse e përfunduam marrëveshjen kur qeveria e Samaras nuk u mbyll, ne do të merrnim 7.2 miliard euro dhe pagesa vetëm për 2015 ishte 22 miliardë. kështu që konflikti ishte një rrugë me një kalim “, ndërsa vuri në dukje se fondet në dispozicion të shtetit ishin vetëm për 11 deri në 23 ditë dhe zgjidhjet e vetme që ekzistonin ishin konflikti për ristrukturimin thelbësor të borxhit me një prerje te borxhit ose memorandum të ri.

Ai ishte kundër Alexis Tsipras, duke theksuar se ishte faji i tij që besonte kryeministrit Tsipras, “ai më tha që ne kemi një mandat popullor për të mos nënshkruar një memorandum të ri dhe se do të përfundojmë duke u përpjekur të lidhim shlyerjen e borxheve me një rritje dhe rritje të klauzolës së PBB-së“.

Lidhur me kthimin e Greqisë në dhrahmi mund të jetë një zgjidhje, duke thekuars se: “Kur për një dekadë sektori privat po pakësohet dhe të rinjtë po largohen jashtë vendit, një zgjidhje do të ishte monedha kombëtare. Mendoj se është thelbësore që një vend në një gjendje të përhershme falimentimi të ketë një sistem pagesash paralele dhe të përgatitet për kthimin në monedhën kombëtare. Brenda euros, ne mund të mbijetojmë vetëm nëse përgatitemi për dhrahmin “.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: