Kathimerini : Në një atmosferë të marrëveshjes Athinë-Tiranë

980

Tirana dhe Athina po përhapin një klimë optimizmi, që në prill do të sjellin pranverë në marrëdhëniet greko-shqiptare që kanë lëvizur për disa vjet në temperaturat siberiane. Të dy palët shpresojnë se deri atëherë negociatat, të cilat mbahen fshehurazi në nivel të ministrave të jashtëm, do të përfundojnë pozitivisht dhe do të nënshkruhen me nënshkrimin e një marrëveshjeje dhe një udhëtimi nga z. Alexis Tsipras në Tiranë.

Koha shtyn dyvendet. Shqipëria po “digjet” për një përfundim të lumtur të bisedimeve (dhe), sepse në prill Komisioni Evropian do të hartojë raportin vjetor të përparimit në samitin e liderëve të Bashkimit Evropian në qershor, në të cilin pret se Komisioni do të propozojë dhënien e Tiranës një datë për fillimin e negociatave të pranimit.

Në seancën e qershorit

Greqia, si një vend anëtar, gjithashtu do të ketë një fjalim në samitin e qershorit ku do të vendoset nëse data e shumëpritur do t’i jepet fqinjit, edhe pse rezultati për Tiranën nuk do të gjykohet vetëm nga marrëdhëniet greko-shqiptare. Negociatat tashmë kanë filluar, me ministrat e jashtëm Niko Kotzia dhe Dimitri Bushati duke u takuar larg nga vëmendja, së pari në Kretë dhe më pas në Korçë, pa, të paktën zyrtarisht, duke u informuar, kryesisht nga pala greke. Deri më tani, ne kemi parë si rezultat të prekshëm të bisedimeve të Kotzia-Bushatit për ndarjen e marrëveshjes së 2009 për të rënët e ushtarëve grekë në male në luftën greko-italiane, një proces që filloi zyrtarisht në fillim të shkurtit me lulëzimin e Kleisoura pranë Tepelenit. Dhe kjo ishte kërkesa e parë – ndoshta më e lehtë, por jo më serioze – e negociatave greke, me axhendën e Athinës duke përfshirë, në veçanti, çështjen e zonave detare, si dhe ndryshimin e teksteve shkollore me eliminimin e referencave të paarsyeshme, çështjeve që kanë të bëjnë me pakicën greke me kulmin e pronës etj.

 Përpjekje prej 3,5 vjetësh

Shqiptarët, nga ana e tyre, dolën për të negociuar me tre, nën kryeministrin Eti Rama (intervista për Vizion Plus TV), “çështjet e hapura me Greqinë: ligji i luftës,” problemi Çam “dhe marrëveshja për zonat detare.

“Ne presim që marrëveshja të përfundojë, ndoshta në fillim të prillit, atëherë zhurma aktuale do të pritet. Ne jemi në një proces, në një lojë shahu, po negociojmë për të përfunduar një përpjekje prej 3.5 vjetësh, ne kemi ardhur si një homolog në Greqi në tryezën e negociatave, “tha Kryeministri Rama.

Linjat e kuqe për Shqipërinë

Kryeministri shqiptar, në të njëjtën intervistë, përmendi përparimin e negociatave duke thënë:

Kanë hyrë në fazën e tyre përfundimtare. Të tre çështjet që kanë tronditur marrëdhëniet do të bien. Ne do të bie ligji i luftës, do të kemi një marrëveshje të re për detin që do të na bëjë krenar, do të kemi një kornizë për ” problemin Çam” – siç e quajmë – ose për të drejtat e njeriut – ashtu si përballen grekët. Në prill, nënshkruam Marrëveshjen e Partneritetit Strategjik dhe këto tri çështje po bien. Çështja e tretë, “problemi Çam”, do të gjejë një zgjidhje në afat të gjatë. Linjat e kuqe për ne janë heqja e luftës, nënshkrimi i një marrëveshjeje të re në zonat detare “.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: