Kiliçdaroglu : “Do të bëjë luftë në Greqi për të rimarrë 18 ishujt e Egjeut !”

Rajoni

Në deklaratën e tij, sipas të përditshmes britanike Express, lideri i opozitës në Turqi, Presidenti i “Kemaliste” Partia Republikane Popullore (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, i cili ka deklaruar edhe një herë se në qoftë se fitojë zgjedhjet në vitin 2019 do të bëjë luftë kundër Greqisë për të rimarrë 18 ishujt e Egjeut për të cilin argumenton se Athina nuk ka dokumente për të provuar pronësinë e tyre.

Kjo, sipas gazetës, do të jetë rast për Luftën e Tretë Botërore. “Ne do të pushtojmë 18 ishujt grekë në Detin Egje, ashtu siç bëri Kryeministri Ecevit në Qipro më 1974,” tha Kiliktaroglou me gazetën duke pyetur nëse është “deklarata lufte për konsum të brendshëm apo seriozisht?”, Duke vërejtur se deklaratat janë duke u zhvilluar, ndërsa fokusi i Erdogan është kryesisht në operacionin për kapjen Afrin në Siri. Ai kujton deklaratat e fundit kërcënuese të Erdogan kundër Greqisë dhe Qipros: “Mos mendoni se nuk po i vëzhgojmë lëvizjet jashtë brigjeve të Qipros me hetimet dhe lëvizjet në Egje me ishujt shkëmbor. Ne i paralajmërojmë ata që bëjnë llogaritjet e pasakta në Qipro dhe në Egje për të mos tejkaluar kufijtë. Anijet luftarake turke mbajnë gjurmët e zhvillimeve në rajon. Ne nuk do të tolerojmë ata që do të përpiqen të parandalojnë ose kufizojnë të drejtat tona për të ndërmarrë veprime dhe për të mbrojtur kufijtë tanë dhe sigurinë tonë kombëtare ose në Afrikë apo në Egje “.

Në fakt, ai paralajmëroi kompanitë e huaja që veprojnë jashtë brigjeve të Qipros duke thënë: “Mages e tyre janë deri sa anijet tona dhe avionët tanë janë parë nga anijet”. Gazeta gjithashtu kujton se Erdogan dëshiron të ringjallë ditët e lavdishme të Perandorisë Osmane dhe jo ka fshehur se ai dëshiron të kthehet në tokat që humbi duke u rrëzuar në fillim të shekullit të 20-të.