Kina vonoi njoftimin e pandemisë për gjashtë ditë…

184

Sidoqoftë, njoftimi zyrtar u bë nga Presidenti Xi Jinping në 20 Janar, kur 3000 të tjerë u infektuan nga virusi.

Kina ishte në dijeni të seriozitetit të krizës gjashtë ditë para se të bënte një njoftim zyrtar dhe të informonte pjesën tjetër të botës. Sipas të dhënave të disponueshme për Associated Press në 14 janar, dhe ndërsa dhjetëra mijëra njerëz në Kinë filluan të udhëtojnë në pritje të festimeve të Vitit të Ri, autoritetet e vendit kishin kuptuar se ishte një pandemi.

Nga dokumentet në dispozicion të Associated Press dhe të përpunuara nga ekspertët, kjo vonesë 6-ditore nuk është gabimi i vetëm i autoriteteve kineze në trajtimin e virusit të ri, si rezultat i të cilit vendet e tjera janë të ngadalta në marrjen e masave paraprake. Sipas epidemiologut të Universitetit të Kalifornisë Zhuo-Feng Zhang, “Nëse ata do të kishin vepruar gjashtë ditë më parë, do të kishte shumë më pak pacientë dhe do të kishte shtretër “. Sistemi shëndetësor në Wuhan nuk do të rrëzohej ”.

Ai vlerësoi se kjo vonesë çoi në infeksionin e 2 milion njerëzve dhe vdekjen e 133,000 pacientëve.

Ekspertë të tjerë besojnë se qeveria kineze dëshironte të shmangte shkaktimin e panikut ndërsa pretendonte se ajo vepronte shpejt pa u njohur publikisht.

Ata mund të mos e kenë thënë gjënë e duhur, por ata e bënë atë gjënë e duhur,” tha Ray Yep, një ish-drejtues i Qendrës së Kontrollit të Sëmundjeve Infektive në SHBA në Kinë. “Më 20 janar, pati një alarm në të gjithë vendin dhe kjo është një vonesë logjike.”

Sidoqoftë, të dhënat në dispozicion të Associated Press nga 14 janari deri më 20 janar nuk regjistruan raste të sëmundjes koronare të zemrës, dhe qindra pacientë me simptoma shkuan në spitale në të gjithë vendin dhe jo në Wuhan.

Është e paqartë nëse kjo është për shkak të dështimit të autoriteteve lokale ose kombëtare, dhe nuk është e mundur të dihet nëse autoritetet lokale ishin të vetëdijshëm për seriozitetin e situatës. Ajo që provat vërtetojnë është kufizimi i rreptë i informacionit në zinxhirin burokratik, por edhe transferimi i përgjegjësive ndaj mjekëve, të cilët i akuzuan ata për përhapjen e informacionit të rremë.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Zao Lijian e quajti atë “të padrejtë për të akuzuar Kinën për mungesë transparence”. Ky fakt duhet të merret në konsideratë nga Presidenti amerikan Donald Trump, i cili akuzon Kinë Sidoqoftë, duhet të theksohet se që nga fillimi, nga 20 janari, kur Kina njoftoi problemin, Shtetet e Bashkuara nuk morën masa.

Donald Trump ka injoruar paralajmërimet e shkencëtarëve për dy muaj, duke thënë se nuk është diçka që Amerikanët duhet të shqetësohen, në mënyrë që furnizimet e nevojshme të furnizimeve mjekësore të mos bëhen në vend.n se e mban të fshehtë pandeminë dhe nuk e ka lejuar botën të përgatitet me kohë. Një sjellje e ngjashme u tregua nga Boris Johnson, derisa u sëmur, si dhe Presidenti i Brazilit, Zaire Bolsonaro, i cili e përshkroi me tallje coronavirusin  si një “grip”.