Ligjvënësit kanadez votojnë për të zgjeruar pushtetin spiun

Bota

parlamenti kanadez - 1 copyTORONTO  –  Legjislacioni do të zgjerojë në mënyrë dramatike kompetencat e agjencisë së spiunimit të Kanadasë për të pastruar një pengesë kryesore, kjo pas një sulmi terrorist në tetor 2014 që u bë në Parlament.  Dhoma e Përfaqësuesve miratoi dje ditën e mërkurë aktin anti-terror, e cila u nxit nga sulmi i vitit të kaluar në parlament. Akti anti-terror do t’i japë agjencis spiun aftësinë për të vepruar jashtë dhe të bëjë arrestime parandaluese. Dominuar nga Partia Konservatore, Senati pritet të miratojë aktin para muajit qershor. Kryeministri Stephen Harper ka qenë një mbështetës i vendosur i ligjit, i cili dënon nxitjen e terrorizmit, duke përfshirë edhe nëpërmjet rrjetit social edhe të internetit.

“Ka një probabilitet të lartë të sulmeve xhihadiste nga brenda,” tha ministri kanadez i Mbrojtjes Jason Kenney. “Kërcënimi i terrorizmit nuk ka qenë kurrë më i madh se sa sot.”

Projekt-ligji gjithashtu e bën më të lehtë për policinë që të arrestojë dhe ndalojë individë. Katër ish kryeministra dhe pesë gjykatësit e Gjykatës Supreme të Kanadasë kanë shkruar letra publike se nuk besojnë se është e vertetë.

“Ky projekt-ligj pothuajse me siguri do të çojë në një ftohtësi për lirinë e fjalës,” tha Allan Weiss, profesor i shkencave në Universitetin e York-ut. “Është e mbushur me formulim të paqartë që do ta bënte të mundur që qeveria të etiketojnë praktikisht asgjë që nuk u pajtohet me të, si të dëmshme për interesat kombëtare të Kanadasë.”

BBC NEWS