Komisioneri i BE-se : Ata që nuk kanë të drejtën e banimit duhet të kthehen andej nga erdhen

Bota Emigracioni

Forcimi i bashkëpunimit të BE-së me vendet e treta, në fushën e sigurisë dhe migrimit ishin fokusi i konferencës ministrore të organizuar në Vjenë nga Kryesia Austriake, ku mori pjesë në Komitetin Europian për Migracionin, Punët e Brendshme dhe Shtetësinë, Dimitris Avramopulos, ministrat e brendshëm të vendeve anëtarë të BE-së, ministrat nga vendet e treta në Afrikë dhe Ballkanin Perëndimor, si dhe përfaqësues të organizatave evropiane dhe ndërkombëtare.

Në veçanti, diskutimet me vendet e Ballkanit Perëndimor u përqendruan në bashkëpunimin për azilin, imigracionin, mbrojtjen kufitare, bashkëpunimin policor, shkëmbimin e informacionit dhe luftën kundër terrorizmit dhe ajo qe u diskutua me vendet afrikane ishte siguria dhe migrimi.

Evropa dhe Afrika përballen me sfida të përbashkëta, të cilat duhet të transformohen në mundësi të përbashkëta. Disa mendojnë se kjo është vetëm për imigracionin. Migrimi është me të vërtetë një element i rëndësishëm, por nuk është i vetmi. Siguria është gjithashtu një faktor kyç, siç është tregtia, investimi, aktiviteti i biznesit “, tha Avramopulos në një konferencë shtypi me Ministrin e Brendshëm të Austrisë Herbert Kick. Në këtë kontekst, Avramopulos dërgoi mesazhin se “ne duhet të punojmë së bashku për të siguruar një të ardhme prosperiteti dhe stabiliteti, në të dy anët e Mesdheut”.

Avamopoulos theksoi nevojën për të rritur përpjekjet e përbashkëta për të frenuar rrjedhat e parregullta të migracionit, si dhe për të forcuar rrugët ligjore në një mënyrë koherente. “Suksesi i këtij projekti është në interes të shteteve evropiane dhe afrikane dhe kërkon bashkëpunim.

Konferenca e sotme ishte e dobishme për shkëmbimin e pikëpamjeve mbi të gjitha këto çështje, por edhe për hapat që duhen ndërmarrë në të ardhmen, “vuri në dukje ai.

Sa i përket luftës kundër trafikimit dhe trafikimit të qenieve njerëzore dhe luftës kundër rrjedhave të parregullta migratore, Dimitris Avramopulos nënvizoi se BE ka intensifikuar bashkëpunimin e saj me vendet e mëdha afrikane. “Kjo do të thotë, nga njëra anë, që ne të sigurojmë mbështetjen tonë për zhvillimin e sistemeve më efikase të menaxhimit të kufirit dhe anti-trafikimitMegjithatë, kjo gjithashtu do të thotë që ne duhet të jemi të qëndrueshëm në lidhje me kthimet dhe ripranimet. Ata që nuk kanë të drejtën e banimit dhe nuk kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare duhet të kthehen në vendet e origjinës ose tranzitit. Ne të gjithë duam të punojmë për të kufizuar rrugët e rrezikshme të migracionit dhe për të shmangur humbjen e jetës, qoftë në det ose në tokë, por edhe për të siguruar respektimin e të drejtave të emigrantëve dhe parimin e mos-refoulement “. Në këtë drejtim, ajo ka bërë të ditur se së bashku me partnerët e BE-së, UNHCR-në dhe Organizatën Ndërkombëtare për Migracionin, janë hulumtuar mënyrat se si këto objektiva mund të arrihen në mënyrë më efektive. Kur themi se imigracioni i paligjshëm duhet të kufizohet, ne duhet të jemi në të njëjtën kohë të hapur për të nxitur rrugët legjitime të emigracionit. Shtetet anëtare tashmë kanë zhvendosur më shumë se 13.200 njerëz këtë vit, nga gjithsej 50.000 vendosur mënjanë. “tha Komisioneri Europian.