Kotzia: Turqia duhet të ketë një politikë të jashtme paqësore dhe jo agresive

Rajoni

Është një çështje e vetë Turqisë nëse ndalon shkeljen e së Drejtës Ndërkombëtare.Turqia duhet të ketë një politikë të jashtme paqësore dhe jo agresive dhe të mos shkelë të drejtën ndërkombëtare dhe të drejtën ndërkombëtare të detit, shprehu ministrin e jashtëm Nikos Kotzias në deklaratat për gazetarët pas përfundimit të takimit trepalësh ministror të Greqisë – Rumania – Bullgaria, në Bukuresht.

I pyetur për hapat e ardhshëm të Greqisë pas tensionit të regjistruar nga Turqia, ministri u përgjigj: Nuk flasim për vendet e treta jashtë Europës Juglindore. Ka kuptim që ne të zhvillojmë përgjegjësitë dhe nismat tona në zonën tonë të afërt. Për Turqinë ne diskutuam Këshillin joformal të [Ministrave të Jashtëm të BE] në Sofje. Unë theksova këtu se një kriter duhet ende t’i shtohet kritereve të Kopenhagenit “.

“Ky shtet anëtar kandidat i BE, ose një shtet që dëshiron të ketë një bashkim doganor me Bashkimin Evropian duhet të:

Së pari, të jetë politika e jashtme paqësore dhe jo agresive.

Së dyti, të zbatojmë të Drejtën Ndërkombëtare dhe ta pranojmë atë në mënyrë krijuese.

Së treti, për të zbatuar të Drejtën Ndërkombëtare të Detit. Kjo është një çështje e vetë Turqisë nëse për të ndaluar shkeljen e ligjit ndërkombëtar, Ligji i detit dhe rregullat e politikës së jashtme të paqedashës apo jo. Komentet e mia të tjera nuk kanë të bëjnë me këtë takim, “vuri në dukje Kotzias.