Komisioni: 2.7 miliardë euro Greqisë për ndihmë ekonomike ndaj COVID-19

722

Komisioni Evropian propozoi sot ofrimin e ndihmës financiare prej 2.7 miliardë eurosh Greqisë nën mjetin financiar të Komunitetit SURE për të adresuar ndikimin socialo-ekonomik të koronavirusit.

Në veçanti, Komisioni Evropian ka dorëzuar propozime në Këshill për vendime për të siguruar 81.4 miliardë euro ndihmë financiare për 15 Shtete Anëtare, nën instrumentin SURE. Ky mjet është një faktor kryesor në strategjinë e përgjithshme të BE për të mbrojtur qytetarët dhe për të zbutur pasojat sociale-ekonomike jashtëzakonisht negative të pandemisë koronavirus. Është një nga tre rrjetat e sigurisë të miratuara nga Këshilli Evropian për mbrojtjen e punëtorëve, bizneseve dhe vendeve.

Komisioni propozon që Këshilli të aprovojë dhënien e ndihmës financiare 15 vendeve anëtare të BE-së si më poshtë:

Belgjika 7.8 miliardë euro, Bullgaria 511 milion euro, Republika Çeke 2 miliardë euro, Greqia 2.7 miliardë euro, Spanja 21.3 miliardë euro, Kroacia 1 miliard euro, Italia 27.4 miliardë euro, Qipro 479 milion euro, Letonia 192 milion euro, Lituania 602 milion euro, Malta 244 milion euro, Polonia 11.2 miliardë euro, Rumania 4 miliardë euro, Sllovakia 631 milion euro, Sllovenia 1.1 miliardë euro

SURE mund të sigurojë mbështetje financiare deri në 100 miliardë euro në total për të gjitha Shtetet Anëtare. Propozimet e paraqitura nga Komisioni në Këshill për miratimin e vendimeve të mbështetjes financiare arrijnë në 81.4 miliardë euro dhe mbulojnë 15 shtete anëtare.

Presidenti Ursula von der Layen tha: “Ne ia kemi borxh të bëjmë gjithçka që kalon nga duart tona  mundemi për të ruajtur vendet e punës dhe për të mbrojtur jetën e bashkëqytetarëve tanë. Sot ne kemi ndërmarrë një hap të rëndësishëm në drejtimin e duhur: vetëm katër muaj pasi propozoi krijimin e tij, Komisioni po propozon 81.4 miliardë euro nën Instrumentin SURE për mbrojtjen e vendeve të punës dhe punëtorëve të prekur nga Pandemia e koronavirusit në të gjithë BE-në është e sigurt se është solidariteti ynë me krizën e paparë. “Evropa po zbaton angazhimet e saj për të mbrojtur qytetarët e saj.”
Këtë e pëlqejnë %d blogues: