Shkencëtari rus: Konsumimi i alkoolit menjëherë pas vaksinës së koronavirusit duhet të shmanget

466

Konsumi i alkoolit menjëherë pas vaksinës së koronavirusit duhet të shmanget sepse mund të dobësojë ndjeshëm reagimin e sistemit imunitar dhe kështu të bëjë vaksinimin kryesisht joefektiv, sipas një shkencëtari kryesor rus i cili luajti një rol kryesor në zhvillimi i vaksinës ruse “Sputnik V”.

Ne fuqimisht rekomandojmë abstenimin nga alkooli për të paktën tre ditë pas secilës dozë të vaksinës,” i tha New Scientist Alexander Ginzburg, kreu i Qendrës Kombëtare Gamaleya për Epidemiologji dhe Mikrobiologji në Moskë, e cila zhvilloi vaksinën Ruse. Siç tha ai, “është absolutisht e qartë” se ky paralajmërim vlen jo vetëm për Sputnik-V, por për të gjitha vaksinat e tjera kundër Covid-19.

Literatura shkencore e deritanishme mbi efektin e alkoolit në sistemin imunitar tregon se konsumimi i tepërt në veçanti ka një efekt imunosupresiv, kështu që ata që pinë shumë janë më të prekshëm ndaj infeksioneve të ndryshme. “Pirësit e fortë kanë shumë probleme dhe një prej tyre është funksioni i dobët i imunitetit,” tha Eleanor Riley, një imunolog në Universitetin e Edinburgut.

Kompanitë dhe institutet kërkimore që kryen provat klinike të vaksinave të koronavirusit nuk i rekomanduan vullnetarët të abstenojnë nga alkooli. Testet treguan se rreth një në dhjetë (10%) nuk morën imunitet. Nëse kjo është për shkak të alkoolit është diçka që nuk është hetuar ende.

Ginsburg vlerësoi se konsumimi i 300 gram vodka, e cila përmban rreth 120 gram alkool, shtyp prodhimin e antitrupave pas vaksinimit, por jo një gotë shampanjë. Siç shpjegoi ai, “sigurisht që nuk po flasim për një ndalim të plotë të alkoolit gjatë vaksinimeve. Vetëm për një kufizim të arsyeshëm të konsumit të tij, derisa trupi të arrijë të shfaqë përgjigjen e tij imune. E rëndësishme të kuptohet është se konsumi i tepërt i alkoolit mund të zvogëlojë ndjeshëm imunitetin dhe për këtë arsye të kufizojë efektivitetin e vaksinës ose edhe ta bëjë atë të padobishëm. Kjo vlen jo vetëm për Sputnik-V por për çdo vaksinë tjetër “.

Nga ana e tij, Dr. Paul Klenerman i Universitetit të Oksfordit tha:

Konsumi i alkoolit menjëherë pas vaksinës së koronavirusit duhet të shmanget sepse mund të dobësojë ndjeshëm reagimin e sistemit imunitar dhe kështu të bëjë vaksinimin kryesisht joefektiv, sipas një shkencëtari kryesor rus i cili luajti një rol kryesor në zhvillimi i vaksinës ruse “Sputnik V”.

“Ne fuqimisht rekomandojmë abstenimin nga alkooli për të paktën tre ditë pas secilës dozë të vaksinës,” i tha New Scientist Alexander Ginzburg, kreu i Qendrës Kombëtare Gamaleya për Epidemiologji dhe Mikrobiologji në Moskë, e cila zhvilloi vaksinën Ruse. Siç tha ai, “është absolutisht e qartë” se ky paralajmërim vlen jo vetëm për Sputnik-V, por për të gjitha vaksinat e tjera kundër Covid-19.

Literatura shkencore e deritanishme mbi efektin e alkoolit në sistemin imunitar tregon se konsumimi i tepërt në veçanti ka një efekt imunosupresiv, kështu që ata që pinë shumë janë më të prekshëm ndaj infeksioneve të ndryshme. “Pirësit e fortë kanë shumë probleme dhe një prej tyre është funksioni i dobët i imunitetit,” tha Eleanor Riley, një imunolog në Universitetin e Edinburgut.

Kompanitë dhe institutet kërkimore që kryen provat klinike të vaksinave të koronavirusit nuk i rekomanduan vullnetarët të abstenojnë nga alkooli. Testet treguan se rreth një në dhjetë (10%) nuk morën imunitet. Nëse kjo është për shkak të alkoolit është diçka që nuk është hetuar ende.

Ginsburg vlerësoi se konsumimi i 300 gram vodka, e cila përmban rreth 120 gram alkool, shtyp prodhimin e antitrupave pas vaksinimit, por jo një gotë shampanjë. Siç shpjegoi ai, “sigurisht që nuk po flasim për një ndalim të plotë të alkoolit gjatë vaksinimeve. Vetëm për një kufizim të arsyeshëm të konsumit të tij, derisa trupi të arrijë të shfaqë përgjigjen e tij imune. Importantshtë e rëndësishme të kuptohet se konsumi i tepërt i alkoolit mund të zvogëlojë ndjeshëm imunitetin dhe për këtë arsye të kufizojë efektivitetin e vaksinës ose edhe ta bëjë atë të padobishëm. Kjo vlen jo vetëm për Sputnik-V por për çdo vaksinë tjetër “.

Nga ana e tij, Dr. Paul Klenerman i Universitetit të Oksfordit tha: “Nuk ka dyshim se konsumi i lartë kronik i alkoolit ka një ndikim të rëndësishëm në shumë aspekte të imunitetit. Ajo që nuk është e qartë është nëse një sasi e vogël e alkoolit mund të ketë një efekt të rëndësishëm. Sidoqoftë, është e arsyeshme të jesh i kujdesshëm dhe të shmangësh alkoolin. Nuk përjashtohet që secili vend të përfundojë duke dhënë rekomandime të ndryshme “.

Pfizer tha se nuk kishte paralajmërim të alkoolit për vaksinën e saj dhe AstraZeneca nuk iu përgjigj një pyetje nga revista shkencore britanike.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: