Anija ruse “Pas një dështimi do të bjerë në Tokë ditën të premten”

Shkence

anija kozmike -1Një anijen ruse që ka qenë jashtë kontrollit që ishte nisur javën e kaluar do të bjerë në Tokë dde të shkatërrohet komplet pas një difekti, thonë shkencëtarët. Anija pa pilot është nisur nga Kazakistani të martën e kaluar, por ka humbur kontaktin pas pak. Anijen kozmike, që mbante tre ton peshë të pajisjeve, do të shpërbëhet sa ajo të  hyjë në atmosferën e Tokës. Çdo pajisje për të arritur Toka duhet të goditur në det dhe jo tokë. Progresi M-27 ishte për të ofruar ushqim, ujë, lëndë djegëse, oksigjen dhe veshje të ekuipazhit prej gjashtë njerëzve në stacionin ndërkombëtar të hapësirës, nga orbita rreth 420 km  ose 250 milje sipër Tokës. Por pas një dështimit të komunikimit, ajo filloi të dale jashtë kontrollit.

Ulja e saj ka qenë ngadalë, dhe se orbita rret Tokës do jetë në një plan që merr atë mbi Shtetet e Bashkuara, Kolumbia, Brazili dhe Indonezi.

Agjencia hapësirë ruse Roscosmos, tha të mërkurën se pritet që anija kozmike të ketë ” një fund në ekzistencën e saj” rreth ores 11:55 (ora locale) Moskë.

“Vetëm disa pjesë të vogla të elementeve të ndërtimit të saj mund të arrijë në sipërfaqen e planetit tonë.”, thekson agjensia Roscosmos Javën e kaluar, Cathleen Lewis, një specialist në programet hapësinore ruse në Kombëtare Ajrore dhe Hapësirës Muzeu të Institucionit Smithsonian në Uashington, ka thënë: “Gjasat e saj janë se duke u ulur mund të godasë dikë është e largët…

Një komision i posaçëm është ngritur në Rusi për të hetuar pse ky progres është i humbur. Në vitin 2011, një nga paraardhësit e saj u shkatërrua kur ai u rrëzua menjëherë pas ngritjes në Siberi. Një zëdhënës i Roscosmos i tha për agjensinë Reuters se, humbja ishte vlerësuar në 259 bilion rubla (50.7 milion $).