Lija e majmunit: 48 raste në Greqi – Të gjithë meshkuj

Greqi

Në Greqi janë 48 raste të konfirmuara laboratorikisht të lisë së majmunit, bazuar në të dhënat e raportuara në EODY dhe të regjistruara deri më 11 gusht.

Numri i përgjithshëm i rasteve të konfirmuara nga laboratori që nga fillimi i regjistrimit është 48 (të gjithë meshkuj, mosha mesatare: 36 vjeç (19-59), nga të cilat 16 raportuan udhëtime jashtë vendit gjatë periudhës së inkubacionit të sëmundjes (33%). Vihet re se rastet e konfirmuara laboratorike të regjistruara tashmë janë shëruar ose po shërohen në gjendje përgjithësisht të mirë klinike.

“Lia e majmunit” është një infeksion viral i njohur për herë të parë në vitin 1958. Që atëherë, ai është shfaqur në zonat tropikale të Afrikës Perëndimore dhe Qendrore. Transmetohet nëpërmjet kontaktit me kafshët e egra dhe nga njeriu te njeriu nëpërmjet kontaktit të ngushtë fizik.

Në maj 2022, një numër i shtuar i rasteve të lisë së majmunëve u regjistrua në vendet jo-endemike. Në total, në Evropë, deri më 9 gusht 2022, janë regjistruar 17,897 raste të sëmundjes në 41 vende të ndryshme.

Të dhënat e mbikëqyrjes epidemiologjike vijnë nga deklaratat e dërguara nga mjekët mjekë në Organizatën Kombëtare të Shëndetit Publik (EODY) për rastet, si dhe nga komunikimi i përditshëm me laboratorët bashkëpunëtorë të përfshirë në diagnostikimin e infeksionit nga virusi i lisë së majmunit.

Departamenti i Mbikëqyrjes dhe Ndërhyrjes Epidemiologjike për Sëmundjet Infektive të EODY kryen një hetim sistematik të rasteve të diagnostikuara, nëpërmjet komunikimit me mjekët mjekë dhe/ose intervistave me pacientët, për të përcaktuar karakteristikat e sëmundjes dhe rrezikun.