Merkel: Punonjësit shëndetësorë dhe grupet në nevojë do të jenë të parët që do të marrin vaksinën e koronavirusit.

275

Kancelarja gjermane zbulon se kush udhëheq kur u gjet vaksina e koronavirusit – vendet kanë marrë tashmë përgjegjësinë për ngritjen e qendrave të vaksinimit.

Punonjësit shëndetësorë dhe ata më të prekshmit do të vaksinohen së pari kur të jetë në dispozicion vaksina e koronavirusit, tha Kancelarja Angela Merkel.

Kjo pyetje do të diskutohet së pari me Komitetin e Vaksinimit, Akademinë e Shkencave Leopoldina dhe Komitetin e Etikës, por unë mendoj se unë tashmë mund të zbuloj se sigurisht infermierët, mjekët dhe njerëzit nga grupet e prekshme do të marrin vaksinën,” tha zonja Merkel, duke iu përgjigjur pyetjeve.

Sigurisht që në fillim nuk do të ketë mjaft vaksina”, duke iu përgjigjur një pyetje përkatëse, siguroi se “askush nuk do të detyrohet të vaksinohet, është një vendim vullnetar“.

Ajo gjithashtu vuri në dukje se nuk dihet ende në çfarë sasie do të jetë në dispozicion vaksina dhe sa do të zgjasë imuniteti që do të sigurojë. Qëllimi kryesor është arritja e imunitetit të popullsisë totale dhe kjo ndodh ose nëse vaksinohet ose nëse 60-70% e qytetarëve janë të infektuar me virus. “Atëherë virusi do të shkatërrohet pak a shumë dhe ne do të jemi në gjendje të heqim të gjitha kufizimet,” shtoi Merkel.

Planifikimi i vaksinimit është tashmë në proces në Gjermani…