Ministri i Emigracionit: Në Greqi ndodhen 630,000 emigrantë, 2.000 të mitur të pashoqëruar nga prindërit.

277

Ministri i Politikave te Emigracionit z.Dimitris Vitsas ka deklaruar sot në parlamentin vendas se ka rreth 15,000 emigrantë që jetojnë në ishuj, ndërsa në Samos, hotspot pret një popullsi të trefishtë të potencialit të saj. Në Molria, pika e nxehtë ka një mbipopullim prej 20%, gjithashtu emigrantët nga Afganistani dhe vendet afrikane mbërrijnë sot në Greqi.

Dimitris Vitsas theksoi se për vitin 2018, Greqia mori 69,000 aplikime për azil, duke e bërë Greqinëvendin e parë në listën përkatëse evropiane bazuar në Produktin Bruto Kombëtar dhe i treti pas Gjermanisë dhe Francës.

Flukset migratore u rritën 284% nga kufijtë tokësorë dhe 10% nga ishujt, duke vene ne dukje se në vitin 2015 shumica e refugjatëve të emigrantëve ishin kryesisht nga Siria, tani po vijnë nga Afganistani dhe vendet afrikane. Numri i madh është regjistruar në vitin 2015, ndërsa ka një reduktim të flukseve në Evropë prej 97%. Nga 1.5 milionë që erdhën në 2015 në Greqi, numri ra në 100,000 në vitin 2018,  ndërsa po këtë vit ka pasur një rritje në ishujt prej 10% dhe një rritje në flukset e kufirit tokësor me 284%. Gjithashtu ai theksoi se ndodhen 2 mijë fëmijë të pashoqëruar nga prindërit e tyre.