Mitsotakis: Instrumentalizimi i emigrantëve është një ” kërcënim hibrid ” – Kërkohet solidariteti i Evropës

82

Kryeministri Kyriakos Mitsotakis ka zhvilluar të premten një bisedë telefonike me kryeministren e Lituanisë Ingrida Simonite.

Tema kryesore e bisedës ishte emigracioni, në dritën e zhvillimeve të fundit në kufirin mes Lituanisë dhe Polonisë dhe Bjellorusisë.

Ndër të tjera, Kryeministri shprehu mbështetjen e plotë të Greqisë për sfidat me të cilat përballet Lituania, ndërsa ritheksoi se instrumentalizimi i emigrantëve për arritjen e qëllimeve politike është i papranueshëm, cenon ligjin ndërkombëtar dhe të drejtat e njeriut të njerëzve të dëshpëruar që shfrytëzohen nga tre shtete.

Gjithashtu, Kyriakos Mitsotakis nënvizoi se Greqia ishte e para që u përball me përpjekjen për instrumentalizimin e emigracionit në mars 2020, duke mbrojtur kufijtë e saj, që janë edhe kufij europianë.

Ai vendosi kështu kuadrin për mbrojtjen e kufijve të jashtëm të Bashkimit dhe interesave të BE-së dhe shteteve anëtare të tij, duke dëshmuar çdo ditë se ka një përgjigje efektive, duke respektuar gjithmonë të drejtën ndërkombëtare dhe acquis evropiane, thonë burime qeveritare.

Reagimi evropian
Kryeministri foli për një “kërcënim hibrid” që kërkon një përgjigje europiane si në drejtim të zbatimit të një politike europiane të drejtë, koherente dhe efektive, ashtu edhe në luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore nën drejtimin e kriminelëve apo qeverive të vendeve të treta. Në fakt, zakonisht mendohej se Evropa kishte nevojë për solidaritet me Shtetet Anëtare të vijës së parë dhe se Evropa duhet të konsideronte financimin e barrierave natyrore në kufi. Sipas të njëjtave burime, të dy liderët më në fund ranë dakord për vazhdimin e bashkëpunimit të ngushtë të dy vendeve për përballimin e fenomenit, duke bashkërenduar veprimet brenda BE-së, por edhe duke shkëmbyer përvoja dhe njohuri.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: