Polonia: Gardhi ndaj emigrantëve kërcënon pyllin e fundit të paprekur të Evropës

109

Pylli Bialovieska ka mbetur praktikisht i paprekur që nga fundi i epokës më të fundit të akullit.

Gardhi gjigant i Polonisë pas krizës së migracionit të vitit të kaluar në kufirin me Bjellorusinë kërcënon të bllokojë lëvizjen e kafshëve në Biagovieska, pylli i fundit të paprekur të Evropës.

Varshava duhet të shtyjë ndërtimin derisa të jetë në gjendje të provojë se Vendi i Trashëgimisë Botërore nuk është i kërcënuar, tha UNESCO të premten, duke mbështetur kërkesën e organizatave mjedisore. Komisioni Evropian, i cili më parë është përplasur me Poloninë për menaxhimin e vlefshëm të pyjeve, ka bërë thirrje për një studim të ndikimit në mjedis. Pylli Bialovieska (i njohur gjithashtu si Pylli Bialovieska) midis Polonisë dhe Bjellorusisë është pjesa e fundit e madhe e pyllit primitiv që dikur mbulonte fushën evropiane. Ajo ka mbetur praktikisht e paprekur që nga fundi i epokës së akullit, 12,000 vjet më parë, dhe mbulon një sipërfaqe prej rreth 1,500 kilometra katrorë (1.5 milionë hektarë).

Bialovieska sot pret pemët më të mëdha në Evropë, bredha që arrijnë 50 metra.

Ajo është gjithashtu shtëpia e 20,000 llojeve të kafshëve, duke përfshirë 250 lloje zogjsh dhe 62 lloje gjitarësh. Një prej tyre është bizon evropian, kafsha më e madhe në kontinent. Gardhi metalik pesë metra i lartë dhe 186 kilometra i gjatë që po zhvillohej nga Polonia u vendos të ndërtohej pas krizës së vitit të kaluar, kur 40,000 njerëz nga Lindja e Mesme, Afganistani dhe Afrika u përpoqën të kalonin në Poloni nga Bjellorusia.

Gardhi prej 390 milionë dollarësh, ndërtimi i të cilit sapo ka filluar, do të ndajë popullatat e rrezikuara të kafshëve si rrëqebulli, thonë grupet mjedisore, sipas Reuters.

UNESCO tani po i kërkon Varshavës që të shtyjë projektin. “Polonia nuk duhet të vazhdojë me zbatimin e tij derisa të jenë dhënë garancitë e nevojshme dhe Komiteti ynë Këshillues i Trashëgimisë Natyrore të jetë i bindur se mund të ndërtohet pa ndikuar në këtë vlerë të jashtëzakonshme universale,” tha për Reuters Guy Debonone, kreu i Njësisë së Trashëgimisë Natyrore. UNESCO. Ai vuri në dukje se “lidhja ekologjike” midis pjesëve polake dhe bjelloruse të pyllit ishte një faktor i rëndësishëm pas vendimit të vitit 1992 për të shtrirë statusin e Trashëgimisë Botërore në Bjellorusi. Komisioni kërkoi që përveç inspektimeve të vazhdueshme të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike në Iran, të monitorojë respektimin e Iranit me “hapat e kërkuar nga Bordi i IAEA”.

Në vitin 2018, Polonia u dënua nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë për shkelje të legjislacionit evropian mjedisor. Vjeshtën e kaluar, Polonia ngriti një gardh të përkohshëm me tela me gjemba për të zmbrapsur qindra emigrantë që përpiqeshin të kalonin kufirin.

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: