Ndotja e ajrit rrit rrezikun e osteoporoses. Hulumtimi i ri sjell prova të reja për herë të parë

1869

Detaje të reja rreth asaj se si ndikon ndotja e ajrit në shëndetin vijnë në dritë me botimin e një hulumtimi të ri të SHBA-shkencore të Shkollës së Shëndetit Publik në Universitetin Kolumbia në Nju Jork, të udhëhequr nga Dr. Andrea Bakareli, bëri njoftimin e publikuar në revistën mjekësore «e Lancet Planetary Health ». Dr. Bacarelli dhe një ekip hulumtues analizuan të dhënat tetëvjeçare për gati 700 njerëz të moshës së mesme.

Sipas sondazhit, ekspozimi i shpeshtë i një personi të moshuar në ndotjen e ajrit shoqërohet me një rrezik në rritje të humbjes së kockave, osteoporozës dhe, në fund të fundit, thyerje.

U zbulua se ata që jetonin në zonat më të prekura nga ndotja e ajrit nga grimcat mikroskopike (PM2,5) dhe bloza, për shkak të shkarkimit të automjeteve dhe burimeve të tjera të ndotjes, kishin mesatarisht nivele më të ulëta të kalciumit dhe hormoneve që lidhen me kockat, si dhe më të ulëta dendësia e kockave në krahasim me ato që jetojnë në zonat me ndotje të ulët.

Një analzë paralele e të dhënave nga importet e 9.2 milionë njerëzve në spitale ka treguar se edhe një rritje e lehtë e nivelit të ndotësve të ajrit rrit rrezikun e thyerjes për shkak të osteoporozës tek të moshuarit. Ky rrezik është më i madh për njerëzit që jetojnë në zona të degraduara ku zakonisht ka më shumë ndotje.

PM2.5 grimca (deri në dy dhe gjysmë mikrometra ose milimetra në diametër) depërtojnë thellë në mushkëri dhe pjesën tjetër të trupit, duke shkaktuar dëmtim sistemik oksidativ dhe inflamacion kronik, i cili përshpejton humbjen e kockave normale dhe kështu rrit rrezikun e thyerjes. Gjithashtu, pirja e duhanit është e lidhur me dëmtimin e kockave të ngjashme.

Studiuesit theksuan nevojën në veçanti për të moshuarit që të mos pinë duhan dhe të jetojnë në ajër të pastër.i
Këtë e pëlqejnë %d blogues: