Ushqimet që përfundojnë në plehra mund të rriten me një të tretën ne mbare boten në vitin 2030

1046

Ushqimet e hedhura në mbeturina mund të rriten me gati një të tretën në mbarë botën deri në vitin 2030 dhe tejkalojnë dy miliardë ton në vit, studiuesit paralajmërojne sot për një krizë “të pabesueshme” të shkaktuar nga rritja e madhe e popullsisë së botës dhe ndryshimet në zakonet në vendet në zhvillim.

OKB ka vendosur qëllimin për të përgjysmuar humbjen dhe asgjësimin e ushqimit deri në vitin 2030. Megjithatë, një studim i Grupit Boston Consulting (BCG) zbulon se nëse tendenca aktuale vazhdon, ajo do të rritet në 2.1 miliardë ton ushqime të cilat hidhen në plehra çdo vit, aq sa vlera e tyre vlerësohet në rreth 1.5 trilionë. dollarë.

Ne po parashikojmë një krizë të vërtetë botërore”, tha per Thomson Reuters Fondacioni, Z. Esbsen Hegslow, një nga autorët e studimit.

Sasitë e mbeturinave dhe ndikimet sociale, ekonomike dhe mjedisore që do të ketë janë serioze nëse nuk ndryshojmë kursin. Kur luftojmë kundër mbeturinave ushqimore dhe mbeturinave, ne po luftojmë në të njëjtën kohë kundër urisë, varfërisë dhe ngrohjes globale, “theksoi Hegslow

Rreth një e treta e ushqimit në mbarë botën humbet ose hidhet çdo vit. Sot ne po hedhim 1.6 miliardë ton ushqime në vit, me vlerë rreth 1.2 trilionë. dollarë. Mbeturinat shtëpiake gjithashtu do të rriten në vendet në zhvillim, pasi konsumatorët marrin më shumë të ardhura të disponueshme, thotë raporti, i cili përmend disa ndryshime të mëdha që mund të kursehej gati 700 miliardë dollarë nga humbja e ushqimit.

Këto ndryshime përfshijnë ndërgjegjësimin më të madh të konsumatorëve, rregullimin më të rreptë dhe efikasitetin më të madh të zinxhirit të furnizimit dhe bashkëpunim më të mirë përgjatë zinxhirit ushqimor. Liz Goodwin, drejtor i Programit të Humbjes së Ushqimeve dhe Rënieve në Institutin e Burimeve Botërore, tha se ky raport ngre çështje serioze por thjeshton disa nga zgjidhjet.

Ky problem “është i lidhur me ndryshimin që është bërë në jetën tonë dhe faktin se ushqimi tani është shumë më i lirë”, tha ai, duke folur gjithashtu për një kërkim gjithnjë në rritje për ngushëllimin dhe mungesën e shkathtësive të kuzhinës midis brezave të rinj”

Goodwin vuri në dukje se beson se masat për të zvogëluar sasinë e ushqimit që hidhen kanë efekt dhe se njerëzit do të gjejnë veten të paktën në gjysmë të rrugës për të arritur objektivin e tyre prej 50% qe përfundon në plehra deri në vitin 2030. Konsumatorët, bizneset dhe rregullatorët duhet të luajnë të gjithë një rol për të sjellë ndryshime, theksoi ai. Ne kemi nevojë për një ndryshim në qëndrimin tonë ndaj sendeve ushqimore – mendoj se duhet të arrijmë deri në pikën ku do të jetë e papranueshme për të hedhur ushqime në plehra“, përfundoi Goodwin.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: