Nimetz: Koha nuk është në anën tonë, nuk e dimë se si do të jetë qeveria në Greqi për dy vjet

1339

Intervista pas takimit ne Athine dhe Shkup e negociatorit Nimetz dhene per Euronews.

“Ne nuk e dimë se si do të jetë qeveria në Shkup, nuk e dimë situatën në rajon. Disa ngjarje që mund ta bëjnë situatën të vështirë do ta bëjnë atë edhe më të komplikuar në të ardhmen . Koha nuk është në anën tonë. Situatat po ndryshojnë, qeveritë po ndryshojnë, nuk e dimë se çfarë do të jetë qeveria në Greqi për dy vjet. Ne nuk e dimë se çfarë do të jetë qeveria në Shkup, nuk e dimë situatën në rajon. Mund të ketë disa ngjarje që do ta bëjnë situatën të vështirë, do ta bëjë atë edhe më të komplikuar në të ardhmen për të gjetur një zgjidhje. Nuk e dimë se çfarë do të ndodhë në të ardhmen dhe ndarjet midis dy vendeve mund të shkaktojnë vetëm shqetësim

Unë mendoj se çështja e identitetit është shumë e rëndësishme për fqinjët verior dhe ata e shohin çdo zgjidhje si diçka që nuk do të ndryshojë ose lëndohet si e perceptojnë vetëvendosjen e tyre. Të gjitha kombet kanë perceptimin e tyre për identitetin e tyre dhe është e vështirë për ta pranuar dikush ta shqetësojë atë. Çështjet në negocim kanë të bëjnë me emrin e vendit. Emri …, zgjidhja për këtë çështje nuk duhet të ndikojë në identitetin e qytetarëve. Dhe unë besoj se zgjidhja është e realizueshme dhe do të jetë e kënaqshme për të dy vendet.

Nuk ka data përfundimtare. Unë nuk mund të caktoj një afat. Asnjë nga palët nuk mund të vendosë ultimatume në tjetrën, për të thënë vendosi këtë deri atëherë. Por unë besoj se ka një dritare mundësi dhe të dyja palët pranojnë se është koha e duhur për të zgjidhur çështjen. Ekzistojnë pikëpamje të ndryshme në disa parti, si dhe qasje të ndryshme në shoqëri dhe kjo është e nevojshme në një demokraci. Udhëheqja politike duhet ta menaxhojë këtë. Në të dyja rastet në udhëtimet e mia në Athinë dhe Shkup takova përfaqësuesit e opozitës, ua shpjegova atyre se çfarë po bënim dhe i nxisja ata që të ishin krijues. Unë nuk mund t’u them udhëheqësve se çfarë duhet të bëjnë, por t’i nxisin ata të jenë krijues”, tha negociatori.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: