Itali: Kurs falas për mjekët e migrantëve

449

Federata italiane e shoqatave mjekësore, FNOMCEO, po siguron një kurs online për mjekët italianë për t’i ndihmuar ata të trajtojnë pacientët emigrantë që kanë pësuar trauma fizike ose psikologjike gjatë udhëtimit të tyre migrues.

Megjithëse trajtimi i ndonjë pacienti kërkon profesionalizëm dhe njerëzim, sipas FNOMCEO Presidentit Filippo Anelli, trajtimi i një pacienti që kaloi nëpër shkretëtirë dhe u mbajt i burgosur dhe torturuar në një qendër të burgimit libian para se të ngarkoheshin në një anije gome që mrekullisht kalonte Mesdheun për të arritur në Evropë kërkon një lloj krejtësisht të ndryshëm të përgatitjes.

Mjeku duhet të jetë i përgatitur, ai ose ajo duhet të dijë se nga vjen pacienti, gjendja kulturore, çdo traumë që ka ndodhur dhe dallime në përgjithësi”, tha Anelli. Trajnimi i titulluar “Shëndeti dhe Migrimi: Trajtimi dhe Kujdesi”, i krijuar në bashkëpunim me Observatorin Ndërkombëtar të Shëndetit Publik (OIS), është pjesë e programit të Shëndetit të Kufirit dhe është i disponueshëm falas për të gjithë mjekët italianë në faqen e internetit www.fadinmed.it. Anelli tha se pritja e emigrantëve nuk është një fakt ideologjik, por më tepër një “çështje deontologjike, si dhe një çështje e shëndetit public. Kodi ynë kërkon që ne të kujdesemi për të gjithë. fazë e vështirë e trajtimit për ata që vijnë në brigjet tona, na lejon të përmirësojmë sistemin tonë të kujdesit shëndetësor për të gjithë “. Ai gjithashtu do të siguronte të drejtën e të gjithëve për shëndetin, shtoi ai, “nuk është një e drejtë e bazuar në shtetësi, por më tepër një e drejtë e njerëzimit, për shkak të personit”.

Ndihma e mjekëve të përballet me fenomenin migrues

Sipas presidentit të OIS, Francesco Aureli, projekti u frymëzua nga “ndryshimet socio-kulturore që po ndodhin në Evropë për shkak të fenomenit të migracionit”. Ai gjithashtu tha se shëndeti dhe mirëqenia e emigrantëve duhet “domosdoshmërisht të shkojë dorë më dorë” me atë të komunitetit pritës. “Kursi është një shans për të mbështetur mjekët në këtë përpjekje përmes edukimit”, shpjegoi ai. Të dhënat e OIS tregojnë se në botë ka 250 milionë emigrantë. Prej tyre, 65 milionë janë refugjatë ose njerëz që kanë ikur nga vendet e tyre për shkak të persekutimit, konflikteve dhe dhunës dhe kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare. 5.5 milion të huaj jetojnë legalisht në Itali, 2.5 milionë prej të cilëve janë të punësuar, ndërsa 600.000 janë në pritje të një vendimi për mbrojtjen e refugjatëve. Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) tha se 9,826 emigrantë kanë ardhur në Evropë nga 1 janari deri më 10 mars të këtij viti, pothuajse gjysma e të cilëve kanë pësuar shfrytëzim dhe abuzime.