Norvegji : Në Oslo vetëm një i vdekur gjatë vitit 2019

231

Ekziston gjithashtu një vend në Evropë që e ka vendosur sigurinë rrugore të qytetarëve të saj si një objektiv kryesor dhe ka arritur një rezultat mbresëlënës.

Në vitin 2019 në Oslo ne Norvegji, vetëm një person u vra në një aksident rrugor gjatë gjithë vitit.

Në veçanti, sipas të dhënave zyrtare, për herë të parë në vend, askush nën 16 vjeç nuk vdiq në një aksident automobilistik në rrugët e kryeqytetit dhe vetëm një nga të gjitha grupmoshat.

Në vitin 2017, vetëm tre persona u vranë në rrugë, por deri në vitin 2019 ata kishin ulur shiritin.

Sidoqoftë, duhet të theksohet se vdekjet në trafik në të gjithë Norvegjinë janë rritur (pak) nga 108 në 2018 në 110 në 2019.

Rezultatet e mësipërme pozitive janë një rezultat i nismës “Vizioni Zero”, e cila u miratua nga qeveria në kuadër të strategjisë kombëtare të vendit për NVM-të për 2018-2019.

Qëllimi i Vision Zero është krijimi i një rrjeti rrugor në të cilin “askush nuk do të vritet ose plagoset seriozisht”. Kjo përfshin uljen e kufijve të shpejtësisë në rrugët e vendit.