UNESCO: SHBA-Irani kanë premtuar të mos dëmtojnë trashëgiminë kulturore të vendeve të tjera

298

Presidenti amerikan Donald Trump të Dielën përsëriti kërcënimin e tij për të shënjestruar vendet kulturore në Iran, duke paralajmëruar se Teherani do të hakmerret nëse godet qytetarët amerikanë ose interesat e SHBA në Lindjen e Mesme.

UNESCO, Organizata Arsimore, Shkencore dhe Ushtruese e Kombeve të Bashkuara kujtoi sot se Shtetet e Bashkuara dhe Irani kanë nënshkruar premtime për të mos dëmtuar trashëgiminë kulturore të vendeve të tjera në rast të konfliktit të armatosur.

Drejtori i Përgjithshëm i UNESCO-s Audrey Azul, në një takim sot me ambasadorin iranian Ahmad Jalal, tha se nën kushtet e Traktateve të vitit 1954 dhe 1972 – të ratifikuar nga SHBA dhe Irani – nënshkruesit vendet janë zotuar të mos marrin masa me qëllim që mund të dëmtojnë trashëgiminë kulturore dhe natyrore në territorin e palëve të tjera të këtyre marrëveshjeve.