Numri i shqiptarëve të dëbuar nga BE në 2022

Bota Emigracioni

Numri i shqiptarëve të deportuar nga Bashkimi Evropian është rritur në gjysmën e parë të 2022, duke i bërë ata një nga kombësitë më të deportuara nga BE.

Gjatë shtatë muajve të parë të vitit 2022, 5,800 shqiptarë kërkuan azil në Bashkimin Evropian, dyfishi i shifrave të një viti më parë, ndërsa Britania e Madhe u përball me deri në 6,000 azilkërkues shqiptarë këtë verë. Ndërsa më shumë se gjysma e atyre që kërkonin azil në MB iu dha, shumë prej tyre nuk iu dhanë dhe u dërguan në shtëpi.

Sipas të dhënave të Eurostat, afro 12,000 shqiptarë (11,905) morën urdhër dëbimi nga një vend i BE-së, një rritje prej 23% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Numri më i madh i urdhrave të dëbimit për shtetasit shqiptarë erdhi nga Greqia, me 35% të totalit, e ndjekur nga Franca me 28.5%, Gjermania me 12% dhe Suedia me 3%.

Gjatë gjithë vitit 2021, rreth 22,000 shqiptarë morën urdhër largimi.

Të dhënat e përpiluara nga Eurostat tregojnë se shqiptarët ishin të tretët më të deportuar, të ndjekur vetëm nga algjerianët dhe marokenët dhe të ndjekur nga pakistanezët, tunizianët, Bangladeshët, Gjeorgjianët, turqit, indianët dhe irakenët.

Sipas Eurostat, në tremujorin e dytë të 2022, 96,550 shtetas jo-BE u urdhëruan të largoheshin nga një Shtet Anëtar i BE-së dhe 23,110 u kthyen në një vend tjetër (përfshirë shtetet e tjera anëtare të BE-së) pas një urdhri për t’u larguar. Pothuajse shtatë mijë prej tyre ishin shqiptarë.

Pas rënies në vitin e pandemisë dhe qëndrimit të ulët në vitin 2021, kërkesat për azil nga qytetarët shqiptarë në vendet e Bashkimit Europian kanë nisur të rriten sërish me rikthimin e lëvizjes së pakufizuar.

Sipas të dhënave të Eurostat, të përpunuara nga “Monitor”, në shtatë muajt e parë të vitit janë regjistruar afro 5800 kërkesa për azil nga shtetas shqiptarë në një nga vendet e Bashkimit Europian. Krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, shifra është dyfishuar, duke dëshmuar për një tendencë të re të ringjalljes së emigracionit.