84% e refugjatëve jetojnë në vendet në zhvillim

936

Vendet më të varfëra të botës vazhdojnë të mbajnë barrën e krizës globale të refugjatëve, sipas raportit të fundit vjetor të Trendit Global të UNHCR-së.

Raporti gjen se rajonet në zhvillim e mbajnë 84% të refugjatëve në botë nën mandatin e UNHCR-së. Ndërkohë, disa nga vendet më të varfëra në botë i kanë dhënë statusin e azilit ligjor një numri gjithnjë e më të madh refugjatësh – 28% të totalit global.  Kjo i vë një barrë të rëndë ekonomive që përpiqen të rriten dhe me pak burime shtesë për të mbështetur njerëzit e rinj që hyjnë. Pjesërisht kjo reflekton mungesën e konsensusit ndërkombëtar kur është fjala për refugjatët e kthyer, por është gjithashtu për shkak të faktit që shumë vende të udhëhequra nga konflikti janë të rrethuar nga fqinjët e varfër.

Në fund të vitit 2016, rreth 65.6 milionë njerëz u zhvendosën me forcë në mbarë botën,një rritje prej 300,000 nga viti i kaluar. Ndërkohë, numri global i refugjatëve qëndron në 22.5 milionë. Më shumë se gjysma e këtyre (55%) vijnë nga vetëm tre vende: Siria, Afganistani dhe Sudani i Jugut.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: