OKB: Rekord, 60 milionë refugjatë për 2014

Emigracioni

refugjate ne focus-1Një numër rekord i refugjatëve është regjistruar pas konflikteve të shumta në botë ka arritur një nivel prej 60 milionë njerëz për vitin 2014, thotë raporti vjetor i Komisionerit të OKB-së të Lartë për Refugjatët (UNHCR).

UNHCR-ja vëren një rritje të shpejtë në numrin e njerëzve që janë të detyruar të largohen “nga zonat e konfliktit,” që arrin në 59.5 milionë refugjatë në fund të vitit 2014, në krahasim me 51.2 milonë që ishte në vitin 2013 “.

Një dekadë më parë, numri ishte 37.5 milionë, thekson UNHCR. Rritja nga viti 2013 është më i madhi regjistruar ndonjëherë në një vit të vetëm. Në vitin 2014, çdo ditë, 42.500 njerëz u bënë refugjatë, të zhvendosur brenda vendit të tyre, azilkërkuesit, sipas agjencisë së OKB-së.

“Ne muk jemi tani në gjendje për të mbledhur këta” u tha ai gazetarëve Komisioneri i Lartë për Refugjatët, Antonio Guterres, duke theksuar paaftësinë e organizatave humanitare. “Ne kemi aftësitë, burimet ekonomike për të gjitha viktimat e konfliktit. Ne presim një numër të madh të personave refugjatëve të zhvendosur deri në fund të vitit,” paralajmëroi Guterres

Rritja e madhe është vërejtur që nga viti 2011 në konfliktin sirian që shkakton  lëvizjen më të madhe të popullsisë të regjistruar ndonjëherë në botë. UNHCR llogarit se në këto pesë vitet e fundit ka patur të paktën 14 konflikte lufte : tetë në Afrikë (Bregun e Fildishtë, Republikën e Afrikës Qendrore, Libia, Mali, Nigeri verior, Republikën Demokratike të Kongos, Sudanin e Jugut dhe Burundi këtë vit), tre në Lindjen e Mesme (Siria, Iraku, Jemeni), një në Evropë (Ukrainë), tre në Azi (Kirgistan, disa zona në Mianmar dhe Pakistanit).

refugjate ne focus-2Në vitin 2014, vetëm 126.800 refugjatë ishin në gjendje të ktheheshin në vendin e tyre më shumë se gjysma e të regjistruar ndonjëherë në 31 vjet, nga këta më shumë se gjysma e popullsisë refugjatëve janë fëmijë.