Papandreou: Edhëheqësit e BE-së, të tregojnë unitet që të sjellin besimin në Evropë…

243

Populli Grek ka treguar pjekuri të madhe, theksoi ish-kryeministri

Nevoja për besim në të gjitha nivelet e BE-së sesi do të trajtohet pandemia e kurorëzimit dhe pasojat për ekonominë, tha Ish-kryeministri George Papandreou për Euronews.

Unë u bëj thirrje udhëheqësve që të tregojnë atë unitet që do të sjellë besim: besim në Evropë, besim midis qytetarëve të vendeve tona, besim si ndoshta mjeti më kritik për rimëkëmbjen tonë. Besimi dhe bashkëpunimi ishin vendimtare dhjetë vjet më parë dhe mbesin, mbase edhe më të domosdoshme, sot “, tha ish-kryeministri, duke theksuar se” sot Evropa duhet të lëvizë përtej nga ka shkelur, madje edhe me masa jodorodike. Diskutimi rreth eurobonoveve u bë atëherë dhe tani ai përsëritet, mbase edhe shtypja e parave ”.

Ai madje sugjeroi që Komisioni të veprojë si një mekanizëm kryesor në këtë drejtim, në mënyrë që të mund të anashkalojmë mikropolitikën dhe të adresojmë çështjet më të thella në rrugën e rimëkëmbjes, duke thesksuar më tej se : “BE bëri shumë pak, shumë ngadalë, duke shkaktuar kosto të mëdha dhe dhimbje që ndjehen edhe sot. U deshën dy vjet që Mario Draghi të vinte me të njohurën ‘”çdo gjë që duhet” për të qetësuar tregjet dhe frikën e përhapjes së krizës. Sot, “është e nevojshme të qëndrosh larg “blame game”. Dhjetë vjet më parë ishte e lehtë për disa të thoshin se Greqia ishte problemi, kur në fakt ishte një problem sistematik më i gjerë me sistemin financiar. Ka nevojë për urgjencë dhe shpejtësia është thelbësore: sa më shpejt të merren vendime kompetente, aq më shpejt do të shohim rimëkëmbjen ekonomike në Evropë. “Krizat dhe sfidat në të ardhmen mund të adresohen vetëm përmes investimeve.”, tha Papandreu