Pazaret e vështira për negociatat e pranimit te Shqipërisë ne BE

748

Focus News / Pas një negociate të vështirë, Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme të BE  i mbajtur në Luksemburg, arriti një kompromis nëse do të hapte ose jo bisedimet e pranimit me Ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë (FYROM) dhe Shqipërinë. Sipas tekstit të konkluzioneve të arritura nga “28”, mbizotëronte skenari i një “data për një datë”, transmentojne mediat greke sot.

Në veçanti, u vendos që data e bisedimeve të pranimit për të dy vendet të jepen në qershor 2019, duke vënë në dukje se konferenca e parë ndërqeveritare midis BE dhe të dy vendeve do të zhvillohet deri në fund të vitit 2019, duke marrë parasysh progresin e bërë do të zhvillohet në fushat e Shërbimit të Drejtësisë, Sigurisë dhe Informacionit.

Në marrëveshjen përfundimtare u zhvillua një betejë e ashpër, pasi tashmë ishte e njohur se Franca dhe Holanda kishin kundërshtuar një datë për fillimin e negociatave të pranimit në Maqedoni dhe Shqipëri përpara zgjedhjeve evropiane të 2019. Përveç kësaj, të dy vendet kishin. Në të njëjtën kohë, Danimarka ka shprehur gjithashtu një qëndrim negativ ndaj dhënies së këtij viti datën .

Qeveria greke, përmes Ministrit të Punëve të Jashtme Nikos Kotzias, qe ishte prezent në Luksemburg, argumentoi fuqishëm në favor të dhënies së një afati të menjëhershëm për fillimin e bisedimeve në Maqedoni dhe Shqipëri, duke u mbështetur në argumentin gjeopolitik të stabilitetit të Ballkanit Perëndimor. Megjithatë, ky argument nuk ka qenë në gjendje të ndihmojë në tejkalimin e kundërshtimeve.

Më parë, Gjermania gjithashtu avokoi një datë të drejtpërdrejtë për fillimin e negociatave në të dy vendet. Berlini u bëri thirrje Francës dhe Holandës të mos pengojnë një zhvillim të tillë si pjesë e përpjekjeve të stabilizimit të Ballkanit Perëndimor.

Qeveria gjermane është e gatshme të mbështesë Shqipërinë dhe Maqedoninë në rrugën e tyre drejt Bashkimit Evropian“, tha Ministri gjerman për Çështjet Evropiane, Michael Rot, duke marrë pjesë në një takim me homologët e tij në Luksemburg

Ne jemi gati të japim dritën jeshile. Do t’i inkurajoja miqtë tanë në Holandë dhe në Francë për të na ndjekur, “u tha ai gazetarëve duke shtuar se stabiliteti është me rëndësi të madhe për Ballkanin. Megjithatë, dëshira gjermane nuk ishte e mjaftueshme.

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: