Presidenti kroat intensifikon kritikat ndaj Greqisë me goditje të reja retorike

Aktualitet

Presidenti kroat, Zoran Milanovic, vijon retorikën e tij agresive ndaj Greqisë, pas paraburgimit të 101 bashkatdhetarëve huligan,të cilët akuzohen për sulmin e tmerrshëm në Filadelfia e Re që i mori jetën Michalis Katsouris.

Gjatë vizitës së tij në qytetin e Jelsës, pas vendimit të autoriteteve greke për transferimin e të burgosurve kroatë në burgje të ndryshme në të gjithë Greqinë, ai tha se trajtimi i tyre nuk ka të bëjë me ligjin, demokracinë dhe respektimin e të drejtave të njeriut.

“Kjo nuk ka të bëjë me shtetin ligjor! Këta njerëz trajtohen si robër lufte. Po të isha kryeministër do të mendoja se çfarë mund të bëja. Nuk është e lehtë. Kjo është në kufi me ligjin e luftës. Ata trajtohen si një njësi e robëruar”, tha ai.

Milanoviç theksoi se autoritetet greke – pavarësisht se kroatët kaluan pesë ditë në hetim , dhe asnjë shpjegim shtetit kroat – nuk kanë arritur të lokalizojnë autorin, por i kanë futur të gjithë në burg dhe ngriti pyetjen: “Sa grekë janë arrestuar?”.

“Thonjtë” e presidentit kroat prekin të gjithë Bashkimin Europian. “Keni pesë ditë kohë për të gjetur parazitë nga një grup njerëzish dhe i arrestoni të gjithë, i shpërndani në të gjithë Greqinë, që të goditen dhe të vrapojnë! Shkëlqyeshëm, ky është Bashkimi Evropian”, theksoi ai.

Ndër të tjera ai theksoi gjithashtu se pak ditë më parë kishte shprehur frikën se do t’i shqiptohet një “dënim moral kolektiv”.

Kjo është ndërhyrja e dytë e Zoran Milanovic pas ngjarjeve në New Philadelphia. E para kishte shkaktuar furtunë reagimesh me Sindikatat e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve që dënonin ndërhyrjen politike të një lideri të huaj në dhënien e drejtësisë në Greqi dhe Maximos duke shprehur acarimin e tij .

Burimi : Tribuna