Europol : 182 ton kanabis nga Shqipëria më 2017 u sekuestruan ne Itali dhe Turqi

291

Këto janë disa të dhëna kryesore të raportit të fundit të Europol-it dhe Qendrës Evropiane të Monitorimit për Drogën dhe Varësinë e drogës (EMCDDA), raporti 260-faqesh.

Sipas vlerësimeve, evropianët shpenzojnë rreth 30 miliardë euro në vit për drogë. 11.6 miliardë dollarë (39% e parave) shkojnë në tregun e kanabisit. Kokaina vjen në vendin e dytë me 9.1 miliardë dhe heroina me 7.4 miliardë.

Shumat e mësipërme janë për vitin 2017 dhe aktualisht vlerësohen të jenë më të larta. Greqia konsumon kanabisin shqiptar dhe është gjithashtu një pikë kalimi për heroinën që mbërrin në Evropë.

Ekspertët konfirmojnë që kanabis i konsumuar në Evropë vitet e fundit është prodhuar në Evropë, sesa në Amerikën Latine. Sasia më e madhe po lulëzon në Shqipërinë fqinje

Treguesisht, autoritetet shqiptare sekuestruan 30 tonë kanabis në 2016 dhe 78 ton në 2017. Sasia më e madhe eksportohet në shtatë vende, përfshirë Greqinë. Kanabisi shqiptar transportohet nga skafet në Itali dhe me rrugë për në Greqi.