Prodhuesit grekë tashmë punojnë vetë dhe kërkojnë 60 mijë punëtorë

Greqi Kryesore

NëImathia vijon vjelja e pjeshkës, nën diellin e gushtit. Shqiptarët që ose jetojnë përgjithmonë në Greqi ose kanë ardhur enkas për të punuar në të korrat e këtij viti, pakistanezët, grekët që janë të “sforcuar” financiarisht dhe kërkojnë të ardhura shtesë, por edhe vetë pronarët e pemishteve dhe familjet e tyre, mbledhin dhe grumbullojnë me kujdes pjeshkët. në arka dhe kova të mëdha.

Kushtet e motit dhe kriza klimatike rezultuan në uljen e prodhimit të këtij viti me rreth 40%, thotë për APE-MPE nënkryetari i Unionit Kombëtar të Kooperativave Bujqësore (ETHEAS), Christos Giannakakis, por edhe kështu punëtorët e tokës në dispozicion. mbulojnë nevojat vetëm pak dhe me shumë punë shtesë. Kjo është arsyeja pse ETHEAS kërkon punëtorë shtesë, jo aq shumë në fqinjësinë gjeografike të Greqisë (pasi punëtorët bullgarë, rumunë dhe polakë preferojnë tani të punojnë në Evropën Perëndimore, ku pagat ditore janë edhe dy herë më shumë dhe kushtet e jetesës janë të shkëlqyera). si në Azi dhe konkretisht në Indi, Tajlandë dhe Vietnam. Në fakt, bashkëpunimet përkatëse të ETHEAS me Tajlandën dhe Vietnamin tashmë po “vrapojnë”.

“Rebusi” i punëtorëve të tokës në Greqi është dëshmuar të jetë i pazgjidhshëm vitet e fundit, me balancën e ofertës dhe kërkesës për punë në mënyrë të përsëritur në deficit. Sipas zotit Giannakakis, nevojat e Greqisë për punëtorë të tokës llogariten në 50,000-60,000 njerëz, nga të cilët afërsisht 15,000 janë të nevojshme për punën mbi të korrat dhe korrjen në zonën e Maqedonisë Qendrore. Megjithatë, këto nevoja nuk po plotësohen dhe marrëveshja e fundit ndërqeveritare e nënshkruar me Egjiptin për tërheqjen e punëtorëve në Greqi është, sipas nënpresidentit të ETHEAS, “burokratike dhe e pafuqishme” dhe, megjithëse ka qenë aktive prej muajsh, ajo ka qenë kështu. tani nuk ka dhënë rezultate fryte. Tregu i madh i Indisë mund të ofrojë zgjidhje për problemin, megjithëse që një marrëveshje e tillë të funksionojë, do të duhej të kishte një nxitje të mjaftueshme për punëtorët, të cilëve do t’u duhej të paguanin një udhëtim të shtrenjtë, për të fluturuar përtej Oqeanit Indian për në Greqi. Zoti Giannakakis tregoi se në vitin 2020, kur kufijtë u mbyllën për shkak të një pandemie, 32,000 njerëz kishin ardhur nga Shqipëria në Greqi me autobusë të mbyllur, ndërsa 15,000 punëtorë të tjerë nga Bangladeshi po punonin tashmë në Peloponez, shumë ilegalisht dhe disa mijëra të tjerë. duke punuar në serra në Kretë. “Kështu që nevojat janë të mëdha dhe 5000 njerëz janë një pikë në oqean”,raportojne mediat vendase