Putin viziton Athinën

Greqi

putin ne focus-2Focus NEWS  /  Vizita në Greqi e liderit të fuqishëm Vladimir Putin, lë hapësirë për bashkëpunim, veçanërisht në sektorin e energjisë, bëjnë të ditur mediat greke. Me vizitën e tij në Greqi, Putin deklaron se është i pranishën në Rajon, duke i përcjell një mesazh në Turqi, midis marrëdhënieve të dy vendeve – dëshira për bashkëpunim ekziston, por fakti se kriza ekonomike ka “lidhur” Greqinë në  qerren Europiane (në një kohë kur marrëdhëniet e Rusisë dhe Evropës janë karakterizuar të ftohta) largon mundësinë e thellimit të bashkëpunimit në mes të Athinës dhe Moskës.

Karta më e fortë e mundur për Greqinë mbetet Pozita gjeostrategjike në mes të Evropës, Lindjen e Mesme dhe Afrikë. Është kjo kartë që Vladimir Putin nuk dëshiron të largohet pashfrytëzuar atë, sidomos pas rrëzimit të avionit ushtarak rus nga F-16 turke.

Me praninë e tij në Greqi, çon mesazhin e pranisë në rajon, duke përcjellë në anën turke forcimin ne marrëdhëniet Athinë-Moskë.

Vladimir Putin pritet nga grekët që të shprehi interes për të investuar në në Greqi në fushën e energjisë, turizmit dhe pasurive të patundshme.

Sipas grekëve kjo nuk përbën rastësi që vizita zhvillohet pak ditë pas përurimit  të tubacioni TAP në që do të marrë gazin azerbajxhanas. (Nga Alexis Tsipras në Selanik më 17 maj )

Është e njohur se Vladimir Putin kërkon kontra me piksynim rus një rrugë alternative transportit të gazit në Evropë, i cili do të fillojë nga Bullgaria.

Në këtë kontekst më të gjerë do të ndryshojnë dhe marrëveshja për furnizimin e produkteve të naftës bruto dhe të naftës, e cila do të nënshkruhet gjatë qëndrimit të presidentit rus në Greqi në mes të prodhuesit më të madh të naftës ruse Rosneft dhe naftës greke.

Lidhur me këtë, në të njëjtën kohë, Gazprom është e interesuar të marrin pjesë në një konsersion me PPC, për prodhimin e energjisë elektrike, ndërkohë që biznesmenët rusë janë duke studiuar për të marrë parasysh investimet në hekurudhat greke (TRAINOSE) dhe portin e Selanikut.